Početna Događanja Proslava Savindana u Italiji

Proslava Savindana u Italiji

Svetosavske dane u Italiji obeležile su brojne priredbe, kao i tradicionalna recitovanja učenika u pravoslavnim crkvama u Trstu i Vićenci.

Učenici  nastavnice Slađane Marković u Trstu su pokazali zavidan rad, trud i zalaganje  prilikom priprema i organizacije Svetosavskih dana. Kroz neposrednu nastavu recitovali su, pevali, likovno ilustrovali i razgovarali o životu i zaslugama prvog srpskog prosvetitelja. Đaci su, na dan školske slave, posetili hram Svetog Spiridona, gde su, pred ikonom Svetog Save recitovali i pevali himnu srpskom prosvetitelju zajedno sa sveštenikom Raškom Radovićem. Učestvovali su i u obredu lomljenja slavskog kolača. Srpska pravoslavna crkvena opština iz Trsta obezbedila je i ove godine prigodan slatki poklon za sve đake Svetosavce. Priredba posvećena Svetom Savi u ovom gradu, održana u Slovenačkom pozorištu. Svečanosti su, sem velikog broja roditelja i tršćanskih Srba, prisustvovali i protojerej stavrofor Raško Radović, generalni konzul Ivana Stojiljković, konzul Marina Lozar, predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu Zlatimir Selaković i  članovi srpskih udruženja iz Trsta.

Foto: Srpska škola u Italiji

Školska slava u Vićenci obeležena je učešćem učenika svih nastavnih grupa iz ovog grada, kao i đaka iz Basana del Grape i Tori di Kuartezola. Nakon zajedničkog izvođenja Himne Svetom Savi, nastupili su đaci nastavnice Dragice Doderović. Posle pozdravne reči nastavnice i predsednika Saveza Srba,  pesmama iz ,,Deklamatora”, pričama  i dramskim tekstovima o Svetom Savi, uz bogat scenski prikaz, učenici su se predstavili  publici. U drugom delu programa, đaci nastavnice Jelene Jovanović izveli su recitale i dramatizovane legende kao i predstavu „U potrazi za Svetim Savom” po tekstu Sanje Đorđević. Maestralna izvedba svih učesnika izmamila je burne aplauze. Nakon programa, predstavnici Saveta roditelja iz sva tri grada podelili su deci svetosavske paketiće.

Učenici iz Busolenga su sa svojom nastavnicom Magdalenom Donevski i roditeljima uz prigodan i raznolik program odali počast prvom srpskom učitelju. Đacima su na kraju priredbe uručeni i paketići.

Đaci u Roveretu  su sa svojim nastavnicom Dragicom Doderović  uz prigodan program proslavili Svetog Savu.

Na dan svetosavske priredbe  u Skiju, nakon sadržajnog programa koji su izveli đaci nastavnice Dragice Doderović, učenicima su uručene diplome i nagrade osvojene likovnom konkursu „Božić u mom domu”, u organizaciji Srpske kulturno sportske organizacije (SKSO) Kruna i Srpske dopunske škole  Sveti Sava u Vićenci na kojem su učešće uzeli  đaci iz Okruga Vićence, Srbije, iz Slovenije i sa Malte. Svim učenicima,  SKSO Kruna darovala je svetosavske paketiće. 

U  Arzinjanu je Savindan obeležen bogatim sadržajem koji su izveli učenici srpske dopunske škole iz ovog nastavnog mesta uz podršku nastavnice Jelene Jovanović. Recitali u stihovima i legende o Svetom Savi uz folklor mlađeg ansambla KUD ,Jelek iz Arzinjana, činili su kompaktan kolaž tradicije i Svetosavlja. Savremenom, šaljivom, ali u isto vreme i opominjujućom predstavom u kojoj Sveti Sava dolazi u sadašnjicu, učenici starije grupe podsetili su nas na odgovornost prema svemu što izgovaramo i činimo svojim bližnjima kao i veru da pravednost i moralne vrednosti naš veliki svetac i dalje nagrađuje.  Na kraju programa Savet roditelja je sve mališane nagradio svetosavskim paketićima.

Foto: Srpska škola u Italiji

Učenici iz Valdanja nastavnice Jelene Jovanović su  svečanom priredbom obeležili Dan Svetog Save u sali koju su obezbedili već potvrđeni prijatelji  Škole, SKZ Sveti Sava iz Valdanja. Podršku đacima iz publike su pružili parohijski sveštenik Dalibor Đukić, generalni konzul iz Trsta Ivana Stojiljković, gradonačelnik Vladanja Đankarlo Aćerbi, savetnik gradonačelnika Vićence Leonardo de Marco, predsednik Saveza Srba u Italiji Dušan Aleksić, zamenik predsednika Opštine Medveđa Rade Petrović sa delegacijom, delegacija Opštine Lebane, đački roditelji, bivši učenici srpske škole i drugi brojni gosti. Na kraju programa đake i publiku pozdravila je generalni konzul iz Trsta Ivana Stojiljković, zahvalivši se na divnom programu. Posebnu zahvalnost iskazala je đačkim roditeljima koji shvataju važnost srpske dopunske škole, ujedno pohvalivši i rad nastavnica u Italiji.  I na ovom nastavnom mestu, Savet roditelja je mališane nagradio svetosavskim paketićima.

Svi učenici nastavnice Dragice Doderović sa nastavnog mesta Alonte i  predstavnici učenika sa ostalih nastavnih mesta, recitovali  su prikladne recitacije  o Svetom Savi u  Srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Luka u Vićenci za šta su nagrađeni svetosavskim paketićima koje je obezbedio ovogodišnji  kum slave Miodrag Janković iz Valdanja.

Idući putevima Svetog Save, učenici i nastavnice srpske dopunske škole u Italiji su i ove godine sadržajno i dostojanstveno proslavili svoju školsku slavu.

Za portal Rasejanje.info nastavnica Srpske dopunske škole Jelena Jovanović, Italija

Foto: Srpska škola u Italiji