Početna Događanja Stazama prošlosti – zajednički video učenika Srpske dopunske škole iz Baden-Virtemberga, Bavarske...

Stazama prošlosti – zajednički video učenika Srpske dopunske škole iz Baden-Virtemberga, Bavarske i Španije

Dan državnosti Republike Srbije je često spominjan datum u učionicama dopunske nastave na srpskom jeziku u inostranstvu. Aktiv nastavnica  u nemačkim pokrajina Baden-Virtemberg i Bavarska, kao i nastavnica u Kraljevini Španiji, potrudile su se da prenesu učenicima koji pohađaju ovaj vid nastave, razumevanje da je srpska duša slavna i čista.

Vođeni motom da deca treba da uče o hrabrosti i snazi srpskih junaka i o čvrstoj volji srpskog naroda, nastavnice su motivisale decu da u stvari uče o sebi. Tako je nastao video materijal gde su deca pokazala svoja recitatorska umeća, svoje muzičke i likovne sposobnosti, svoju ljubav prema otadžbini. Aleksandra Cvetković, Tatjana Hot, Ksenija Gaćinović, Gordana Budiša, Marijana Todorović, Ivana Đurić,  Jovana Knežević, Gordana Kostić, Valentina Damjanović, Branka Stanojević, Biljana Anđelković, Slavica Simić, Dajana Luković, Katarina Marković i Tatjana Popović su na kreativan način osmislile kratke prikaze i iste pretočile u sliku i ton. Sve njih je u jednu priču povezala nastavnica Aleksandra Cvetković. Deset minuta je bilo premalo da se u videu pokaže umeće naših izdanaka. Video materijal je nazvan „Stazama prošlosti” iz razloga, jer je u njemu prikazana sva lepota našeg naroda: narodna nošnja raznih krajeva, različiti dijalekti koji učenici govore i muzička umeća koja učenici poseduju.

Foto: Arhiva A. Cvetković

 „Kada nastavnica čita učenicima o slavnim Nemanjićima, Nikoli Tesli, Milošu Obiliću i o mnogim našim časnim precima, oni saznaju i kojoj lozi pripadaju. Razumevanje i znanje svog porekla je jedna od temeljnih stvari za izgrađivanje ljudskog karaktera. Da bi učenici znali na šta se ugleda svaki Srbin, oni moraju da uče i našu istoriju“, prokomentarisala je režiserka i scenograf video materijala, nastavnica Aleksandra Cvetković.

Učenici su bili veoma motivisani za rad. Ne samo da su shvatili suštinu ideje nastavnica, nego su bili i izuzetno kreativni. Pokazali su da je koren svega u stvari znanje istorije svoga roda. Razne aktivnosti su se realizovale u toku časova. Đaci su sklapali puzle u obliku Srbije, crtali portrete koji obeležavaju ovaj praznik, recitovali velika dela srpske književnosti, oslikavali državna obeležja Republike Srbije, i pritom uživali u ovom vidu nastave. Neki od učenika koju su izuzetno talentovani i pohađaju muzičku školu su na klaviru i violini odsvirali „Vostani Serbie” i „Tamo daleko”.

Svojim remek delom učenici dopunske nastave na srpskom jeziku odali su mali, ali značajan pomen svim našim borcima za slobodu, dokazali  i pokazali da svi i dalje koračamo ovim stazama i da prošlost nećemo zaboraviti.

Obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u pokrajinama Baden-Virtemberg i Bavarska u SR Nemačkoj i u Kraljevini Španiji u organizaciji je Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Za portal Rasejanje.info nastavnica Srpske dopunske škole Aleksandra Cvetković