Početna Događanja Održano muzičko-poetsko veče u Parizu

Održano muzičko-poetsko veče u Parizu

U crkvi Svete Petke u Bondiju (Pariski region) održano je muzičko-poetsko veče povodom obeležavanja Dana državnosti i Dana maternjeg jezika (21. februar) pod nazivom „U carstvu srpskog jezika maštamo, rastemo i pevamo”. Gosti večeri bili su pesnici Danica Dana Dodić, Edhem Mrđanović Mrđan i Dragan Marinković. „U prijatnoj atmosferi učenici Srpske dopunske škole koji nastavu pohađaju u Bondiju, Montreju i Dransiju kroz raznovrsne aktivnosti pokazali su da uče, neguju i čuvaju srpski jezik i na prostoru daleko od matice. Nizale su se recitacije, dramski skečevi, vokalni solo i grupni nastupi, a tradicionalne srpske muzičke kompozicije učenici su odsvirali na violini, gitari i pijaninu”, istakle su učiteljice  Slavica, Milija i Snežana.

Foto: Srpska škola u Francuskoj

„Pesnici su uživali u programu i upotpunili ga čitanjem svoje poezije. Pritom su odgovarali na radoznala pitanja đaka o pesničkom stvaralaštvu i dali savet dečici da govore srpski jezik, da maštaju i da nikada ne odustanu od svojih snova. Za roditelje smo pripremili iznenađenje – čitali su brzalice i odgonetali zagonetke”, dodale su učiteljice Pariskog regiona, koje se, kao i ostale koleginice svojim velikim radom doprinose povećanju broja đaka u Srpskim školama i sve većim interesovanjem za srpski jezik i njegovu kulturu, tradiciju i istoriju.  

Na opštu radost svih dogovoreno je da ovakve večeri postanu tradicionalne manifestacije u organizaciji srpske škole i Saveta roditelja, a uz podršku crkve Svete Petke u Bondiju.