Početna Događanja U Saragosi otvorena izložba „Nikola Tesla – genije savremenog elektriciteta“

U Saragosi otvorena izložba „Nikola Tesla – genije savremenog elektriciteta“

Izložba „Nikola Tesla – genije savremenog elektriciteta“ svečano je otvorena u Kaiša Forumu (Caixa Forum) u Saragosi u Španiji. Nakon Madrida i Barselone, Saragosa je treći španski grad koji je domaćin izložbi o Nikoli Tesli, koju je Kaiša Forum u Saragosi najavio kao izložbu o „jednom od najvažnijih genija nauke i tehnologije u istoriji” i „ključnoj ličnosti u istoriji nauke”.

Na ceremoniji otvaranja izložbe i veoma posećenoj konferenciji za medije, kojima su prisustvovali i predstavnici Ambasade Republike Srbije u Španiji, govorili su direktor Kaiša Foruma u Saragosi Rikardo Alfos i direktorka Muzeja Nikole Tesle Ivona Jevtić, koja je, tom prilikom, posebno istakla zadovoljstvo zbog odlične saradnje dve institucije.

Direktor Kaiša Foruma u Saragosi Rikardo Alfos je na otvaranju naglasio da je ovo izložba o „genijalnoj i ključnoj ličnosti u istoriji nauke za razvoj pronalazaka koji su obeležili dvadeseti vek, od kojih je dokumentovano oko 300 patenata”, ističući da je izložba interaktivna i prilagođena svim uzrastima.

Planirano je da izložbu u Saragosi prate brojne komplementarne aktivnosti, kao što su edukativne radionice i ciklus konferencija i debata, u kojima će učestvovati španski stručnjaci iz različitih oblasti. Uspešnost saradnje španske Fondacije Kaiša i Muzeja Nikole Tesle ogleda se i u činjenici da će, kako se planira, nakon Saragose, izložba o liku i delu Nikole Tesle biti postavljena i u Sevilji, prenela je Ambasada Srbije u Madridu.

Izložba u Saragosi se može pogledati do 11. juna 2023. Ulaz je 6 evra, a mladi do 16 godina imaju slobodan ulaz.


Foto: Ambasada Republike Srbije u Madridu