Početna Događanja Srbi na Malti obeležili svečano i ujedinjeno Dan državnosti  

Srbi na Malti obeležili svečano i ujedinjeno Dan državnosti  

Na Malti je ove godine obeležen Dan državnosti Republike Srbije u organizaciji Kancelarije Ambasade Republike Srbije na Malti, Malteško-srpske zajednice, članova Kulturno- umetničkog društva Dukat i đaka Srpske dopunske škole na Malti Sveta Jelena Anžujska, sa nastavnicama Jelenom Jablanov Maksimović i Majom Marinković.

Srdačnu dobrodošlicu na ovom divnom druženju, punom topline i emocija, uputila je nastavnica Srpske dopunske škole Jelena Jablanov Maksimović. „Šef kancelarije ambasade Republike Srbije na Malti, ministar savetnik Boško Šukić, dr Predrag Andrejević (predsednik Malteško srpske zajednice) i sveštenik Risto Goranćić nadahnutim izlaganjem su nas podsetili na značaj ovog praznika i prvog srpskog ustava, koji je u Kneževinu Srbiju uveo liberalne i demokratske principe inspirisane francuskom revolucijom i naprednim idejama te epohe”, istakli su organizatori.

Foto: KUD Dukat, Srpska dopunska škola, Malteško-srpska zajednica

„Bogat kulturno-umetnički program predstavio je trinaestogodišnji Vuk Bogdanović, učenik Srpske dopunske škole, koji je zadivio svojim nastupom. U duhu starog Niša uživali smo uz igru i pesmu koji je za nas pripremio dečiji ansambl KUD-a Dukat. Oni su na svoj način ‘Zonu Zamfirovu’, znamenito delo Stevana Sremca, pretočili u mjuzikl i slikovito nam dočarali osobeni duh juga Srbije. Zatim nam je sekcija školskog uzrasta, a potom i odrasli ansambl KUD Dukat prikazala pregršt kola i igara iz raznih krajeva Srbije, dok su učenici Srpske dopunske škole na Malti održali recital srpske poezije o domovini, kojim su pokazali zavidno poznavanje jezika i tradicije, stečeno uz stručnoj podršku i predani rad nastavnica. Program smo zaključili kratkometražni filmom ‘Dukat sa Mediterana’ u čijoj realizaciji su učestvovala deca uzrasta od 8 do 16 godina. Film je deo projekta Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Malteško-srpske zajednice pod nazivom ‘Young filmmakers’, koji govori o očuvanju srpske tradicije i oslikava život naših mladih generacija kroz KUD Dukat, inicijativu entuzijasta čiji je trud i duh zajedništva sproveo ovu lepu zamisao u delo. Posebno nam je drago što je država Srbija prepoznala naše napore i omogućila nam na po prvi put u novijoj istoriji Srbije proslavimo ovaj znameniti praznik na Malti; sa zadovoljstvom zaključujemo da su nas u realizaciji programa podržala sva ovdašnja srpska udruženja”, naglasili su organizatori. Oni su se iskreno zahvalili svim saradnicima koji su podržali ideju u ovom projektu, a to su Kancelarija Ambasade Republike Srbije na Malti – na čelu sa ministrom savetnikom Boškom Šukićem; KUD Dukat – na čelu sa Tamarom Popović ; Srpska dopunska škola Sveta Jelena Anžujska – đaci i nastavnice Maja Marinković i Jelena Jablanov Maksimović; predavači i kreatori filma Maks Miković, Dragan Tutiš i Hristijan Kostovski; Stefan Aksisa, dekoracija; ‘M acoustic’- tehnička podrška (rasveta i ozvučenje); ‘Salt and Pepper group’ – ketering; kao i članovi Malteško-srpske zajednice.

Dečiji ansambl Dukat su delo Stevana Sremca ‘Zonu Zamfirovu’ pretočili u mjuzikl i slikovito dočarali osobeni duh juga Srbije
Foto: KUD Dukat

„Uvereni smo da je ova inicijativa početak procvata srpske dijaspore na Malti i ovaploćenje naših ubeđenja da su kultura i tradicija našeg naroda najprikladniji put ka jačanju veza rasejanja i lokalne zajednice, kao i promociji vrednosti koje negujemo i delimo sa našim domaćinima. Srdačno se zahvaljujemo saradnicima uz čiju pomoć smo našu zamisao sproveli u delo”, istakli su organizatori.

Poseban doprinos dale su Jelena Jablanov Maksimović, Tamara Popović i Ana Zdravković, nesebičnim angažmanom u pripremi i realizaciji programa. Srpska zajednica na Malti je ovom prilikom pokazala podmlatku kako se poštuje  domovina i u kom pravcu treba uvek i bez dvoumljenja da se kreće.

Zahvalnice za organizatore
Foto: KUD Dukat