Početna Kultura Sećanje na pesnika Joana Floru i njegove prevode Vaska Pope na rumunski...

Sećanje na pesnika Joana Floru i njegove prevode Vaska Pope na rumunski jezik

U Bukureštu je, u Nacionalnom muzeju literature Rumunije održan događaj u znak sećanja na pesnika Joana Floru, zahvaljući kome su prevodi pesama Vaska Pope na rumunski jezik doprineli da Vasko Popa bude veoma čitan.

Joan Flora rođen je na teritoriji srpskog Banata i prepoznat je kao jedan od najboljih pesnika svoje generacije. Pohađao je Rumunsku gimnaziju u Vršcu, a diplomirao na Fakultetu rumunskog jezika i književnosti na Univerzitetu u Bukureštu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoja dela, kako u Srbiji, tako i u Rumuniji. Bio je član i sekretar Udruženja rumunskih pisaca i Asocijacije srpskih pisaca, predavao je rumunski jezik u opštini Alibunar u Srbiji, a u određenom periodu bio je i urednik časopisa „Libertatea” i časopisa „Lumea”, najznačajnijih časopisa na rumunskom jeziku koji se objavljuju u Srbiji.
Na ovom događaju učestvovao je i ambasador Republike Srbije u Bukureštu Stefan Tomašević, koji je govorio o značaju stvaralaštva Joana Flore. On je istakao da upravo zahvaljujući ovom vrsnom pesniku i prevodiocu su utvrđeni mostovi kulturne saradnje između Srbije i Rumunije i učinjena dostupnim brojna dela velikih književnika.