Početna Događanja Uspešno održana onlajn muzička radionica đaka Srpske škole iz Italije sa svojim...

Uspešno održana onlajn muzička radionica đaka Srpske škole iz Italije sa svojim drugarima u Hildenu u Nemačkoj

Najavljena zajednička manifestacija učenika Srpske dopunske škole u Italiji koji pohađaju nastavu na daljinu u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije sa svojim drugarima iz škole srpskog jezika i ćiriličnog pisma iz Hildena u Nemačkoj (koja radi pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova) održana je juče. Dve koleginice, Magdalena Donevski iz Italije i Sanja Damnjanović iz Nemačke su zajedničkom muzičkom radionicom obeležile Dan maternjeg jezika. „Učenici i njihovi roditelji su se okupili na muzičkoj radionici „Srpskim jezikom do muzike”. Gosti radionice su bili muzički umetnici prof. violine Snežana Tintor Favaca iz Italije i  prof. klavira Božidar Jovanović iz Nemačke. Pored muzičkih razgovora, deca su imala prilike da u izvedbi profesora slušaju srpske kompozicije, tako da se srpska muzika orila u domovima širom Italije i u nemačkoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija”, istakla je nastavnica Donevski. Takođe đaci su se predstavili svojim sviranjem i pevanjem, pa su odgovarali na zanimljiva muzička pitanja.  

Specijalna gošća je bila devojčica Sofija Drenić iz Beograda koja se bavi etno pevanjem i izvela je pesmu ,,Junaci sa Košara”.

„Od pijaniste smo poslušali pesmu ,,Zapevala sojka ptica” u aranžmanu sa njegovim ocem Srđanom koji svira harmoniku. Od violinistkinje smo čuli ,,Svilen konac” i ,,Tamo daleko” Učenici iz obe države su takođe iskazali svoje umeće sviranja instrumenata tako što su podelili video zapise na kojima sviraju neki instrument”, dodatno je opisala atmosferu nastavnica Sanja Damnjanović iz Hildena.

Foto: arhiva M. Donevski/S. Damnjanović

Obe nastavnice su sa svim učesnicima izrazile veliko zadovoljstvo radionicom i želju da se ponovo druže na ovaj način uz muziku, na srpskom jeziku.

,,Bilo mi je izuzetno zadovoljstvo da budem deo jednog ovakvog projekta, koji ima za cilj promovisanje našeg divnog jezika i našu divnu tradiciju”, istakao je prof. klavira Božidar Jovanović iz Hildena. On je naglasio da se nada da će u budućnosti biti više ovakvih ili sličnih aktivnosti, „kao i saradnji sa svima koji su za to zainteresovani, kako sa pojedincima tako i sa institucijama, organizacijama i udruženjima, zarad boljeg očuvanja našeg kulturnog blaga i našeg identiteta. Time bi se dao uzor i zadatak narednim generacijama da nastave sa istim delovanjem”. Prof. Jovanović je rekao kako upravo njegov otac Srđan to radi i to na svoj način. „Pravimo svojevrsne aranžmane naše narodne muzike za klavir i harmoniku i imamo želju da time predstavimo deo naše tradicije u čitavom svetu. Koncept bi mogao biti bogatiji, kada bi se uključile i druge kolege iz sveta muzike, umetnosti, glume i igre. Ideje su tu i nadamo se da ćemo uskoro naići i na zainteresovane kolege za saradnju”. On je dodao da radi i kao muzički pedagog i da bi voleo, „kada bi se delovanje škole proširilo i kada bi se ostvarila saradnja i u rasejanju i u matici. Taj model bi se mogao primenjivati ne samo u Nemačkoj već i svuda u svetu gde ima naših ljudi”, naglasio je prof. Božidar Jovanović.

Njegova koleginica Snežana Tintor Favaca, profesorka violine je istakla da je i njoj bilo veliko zadovoljstvo da učestvuje u ovoj muzičkoj radionici Srpskim jezikom do muzike.

„Izuzetno je važno da se organizuju ovakvi susreti koji neguju vezu između naše omladine širom dijaspore.  Takvom inicijativom pomažemo da se naš jezik, kultura i tradicija prenose i neguju. Na taj način se čuvaju koreni i identitet koji daju čvrstinu i snagu zajednici van matične zemlje. Samo tako možemo u najboljem svetlu strancima da predstavimo našu bogatu umetničku baštinu.

Zahvaljujem se nastavnicama, Sanji Damnjanović i Magdaleni Donevski na pozivu i na organizaciji ovog susreta, sa željom da nastave da nas povezuju, na radost svih nas!”, rekla je Snežana Tintor Favaca.