Početna Događanja Školske biblioteke u Srpskim dopunskim školama u Francuskoj, Italiji i u Sloveniji...

Školske biblioteke u Srpskim dopunskim školama u Francuskoj, Italiji i u Sloveniji rastu iz dana u dan

Na Nacionalni dan knjige, školska biblioteka u učionici Kulturnog centra Srbije u Parizu dobila je nove knjige. „Beograđanka i Parižanka, univerzitetska profesorka Ljubica Mudri i njen suprug Žan -Do, poklonili su dopunskoj nastavi 400 Politikinih zabavnika, kojima će biti nagrađeni đaci na kraju školske godine i 70 knjiga za školsku biblioteku. Darodavac je i Mića Aleksić, direktor nekadašnje jugoslovenske škole i počasni predsednik Saveza Srba Francuske, koji je biblioteci poklonio 100 knjiga i komplete bukvara”, pohvalile su nastavnice Srpske dopunske škole u Parizu, uz veliku zahvalnost i radost što se knjige sve više čitaju i cene. „Razgovorima o knjizi, duhovnoj lepoti i školi, prisustvovala je, uz nastavnice i koordinatorku, konzulka u Parizu Branislava Bečanović, uz čiju su pomoć dopremane knjige u ranijem periodu, a pre tri godine, baš na ovaj dan, osnovana biblioteka donacijom Ministarstva prosvete Republike Srbije”, dodato je na stranici Srpske škole u Francuskoj.
I nastavnica Srpske škole u Sloveniji Svetlana Todorović se pohvalila novom donacijom knjiga za školsku biblioteku i to upravo na Dan nacionalne knjige.

„Slučajnost ili ne, učenike i učenice iz Ivančne Gorice je, na Dan nacionalne knjige i Narodne biblioteke Srbije, obradovala vest da su knjige na srpskom jeziku stigle u školsku biblioteku! Zahvaljujući saradnji Ministarstva prosvete Republike Srbije i Republike Slovenije, a na našu veliku radost, čas je proveden u čitanju i razgovoru o delima najznačajnijih srpskih književnika”, istakla je nastavnica Svetlana Todorović.

Foto: Srpska škola u Francuskoj, Italiji, Sloveniji

„Da se  „školske biblioteke ne prave, već rastu” pokazuje kolekcija vrednih knjiga u Francuskoj, Italiji i Sloveniji, koja broji oko 5000 naslova iz srpske književnosti, istorije i kulture. Inicijative za smeštanjem i popisom knjiga na srpskom jeziku započete su u Valdanju još 2012; prva školska biblioteka osnovana je 2017. godine u Bondiju u Pariskom regionu sa 1000 izuzetnih dela iz srpske književnosti; potom biblioteka u Skiu sa 1000 naslova; u učionici Kulturnog centra Srbije u Parizu sa oko 700 naslova; u istočnoj Francuskoj blizu 100 knjiga (Belfor i Sent Avol), a u toku je popis dečjih naslova u Ljubljani”, naveli su nastavnice Srpske dopunske škole u Francuskoj, Italiji i Slovenije. One su istakle da su „proširivanje postojećih bibliotečkih fondova i otvaranje novih čitalačkih kutaka podržale su i pomogle institucije u matici, srpska udruženja i pojedinci”, na čemu su ih posebno zahvalne. Posebna zahvalnost upućena je Crkvi Svete Petke u Parizu, Savezu Srba Francuske, Italije i Slovenije, SKSO Kruna iz Italije, SKC – Biblioteka Mihajlo Pupin iz Ljubljane, SK Primorje i Kulturnom centru Čukarica u Beogradu.

„Slovenačko ministarstvo prosvete kontinuirano obezbeđuje knjige na srpskom jeziku, koje se nalaze u okviru biblioteka slovenačkih škola gde naši đaci pohađaju časove na srpskom jeziku – u Mariboru, Ljubljani i na primorju, gde je SD  Primorje prvacima ove školske godine darovalo bukvare. Cilj je da ćirilična knjiga bude trajno dostupna sadašnjim i budućim generacijama koje odrastaju van matice, a svaka čitalačka kolekcija nastaje i razvija se iz pokretačkog i samopregornog rada nastavnika”, navele su nastavnice Srpske škole u Francuskoj, Italiji, Sloveniji i na Malti.