Početna Događanja U peštanskom Tekelijanumu održano predavanje „Hodočašće na Krf”

U peštanskom Tekelijanumu održano predavanje „Hodočašće na Krf”

Gost budimpeštanskog Tekelijanuma bio je Ljubomir Saramandić, kustos Srpske kuće na Krfu, čije su predavanje u mađarskoj prestonici organizovali Ambasada Srbije i Vojno izaslanstvo.

U odsustvu ambasadora Ivana Todorova i vojnog izaslanika Raše Lazovića, prisutne u svečanoj sali Tekelijanuma je u ime organizatora pozdravila Ivana Kunc, prvi savetnik u Ambasadi Srbije u Budimpešti. Ona je ujedno predstavila gosta i ukazala na značaj negovanja kulture sećanja, posebno na period Velikog rata.

Foto: Srpske nedeljne novine

Ljubomir Saramandić je tokom svog jednoipočasovnog predavanja podsetio slušaoce na period kada su srpska vojska i narod bili prinuđeni da se povuku iz otadžbine preko Albanije, početkom Velikog rata, i na žrtve koje su tada podnete. Publika je sa velikom pažnjom pratila njegovo nadahnuto kazivanje, prepuno zanimljivih i manje poznatih istorijskih činjenica i podataka, vezanih za boravak srpske vojske na Krfu, kao i za lečenje i masovna umiranja vojnika od bolesti, na ostrvu Vido.

Izlaganje su pratile brojne dokumentarne fotografije i video-snimci, uključujući i stihove pesme Plava grobnica Milutina Bojića, koje je kazivao glumac Dragan Nikolić. U programu je učestvovao i hor Srpske gimnazije Nikola Tesla iz Budimpešte, pod upravom profesorke Olivere Mladenović Munišić, prenele su Srpske nedeljne novine.

Izvor: Srpske nedeljne novine – List srpske zajednice u Mađarskoj