Početna Događanja Obeležena decenija postojanja članova literarnog udruženja Zdravko Đekić iz Vajblingena

Obeležena decenija postojanja članova literarnog udruženja Zdravko Đekić iz Vajblingena

Članovi literarnog udruženja Zdravko Đekić iz Vajblingena u Nemačkoj promocijom Zbornika pod nazivom „Naših deset godina”, koji je štampan povodom prve decenije postojanja udruženja proslavili su svoj veliki jubilej. „Ponosni smo na naš Zbornik i 10 godina postojanja kao i to što ćemo mlađim generacijama i naslednicima ostaviti u nasleđe knjigu poezije i proze u kojoj autori pišu o radosti i tuzi ljubavnoj ili zavičajnoj. Ljubav je najčešća tema svakog pesnika, jer je ona snaga koja premošćuje daljine prostor, vreme”, istakla je Milena Puljarić sekretar udruženja Zdravko Đekić i urednik Zbornika „Naših deset godina”. Milena je ujedno bila i glavni organizator proslave deset godina postojanja udruženja, koje je održano krajem prošle godine u prostorijama društva Bratstvo u Vajblingenu, nedaleko od Štutgarta, u Nemačkoj.

Foto: Rasejanje.info

Ovo udruženje je prvo koje je ponelo ime po pesniku iz rasejanja, Zdravku Đekiću. „Udruženje nosi ime po pesniku i patrioti Zdravku Đekiću, koji je živeo i radio na prostorima Štutgarta sa okolinom, a na žalost zauvek nas je napustio 2007. godine”. Nekoliko njegovih kolega po peru iz udruženja Radnik, pjesnik u tuđini (kome je upravo Zdravo Đekić dao ime) osnovalo je ovo literarno udruženje 20. aprila 2012. godine. „Smatrali smo da se takvim gestom trebaju pominjati i ne zaboraviti književni stvaraoci u rasejanju” istakli su pesnici u Zdravku Đekiću.
Ljubav prema pisanoj reči i prema svom jeziku je srpskim stvaraocima u rasejanju na prvom mestu. Njihova želja i trud da se čuju stihovi na srpskom jeziku je potreba da srpski jezik ne zaboravi i to je na neki način i njihov dug prema svim srpskim precima, koji su se trudili da i u zarobljeništvu i u ratu, daleko od svoje domovine ostave neke zapise za svoje generacije na svom, maternjem jeziku. Stoga živeti u miru i ne pisati i ne razmišljati na maternjem jeziku je za pesnike u rasejanju nezamislivo.

Upravo zbog toga, članovi udruženja Zdravko Đekić su za ovih deset godina postojanja učestvovali na mnogim kulturnim manifestacijama i u Nemačkoj, i u Švajcarskoj i u Srbiji i Republici Srpskoj… i družili se sa ostalim pesnicima srpskog rasejanja. Zato i predstavnici drugih udruženja na njihovom jubileju bili sa njima, kao što to čine i pesnici Zdravka Đekića.

Foto: Rasejanje.info

Goste na obeležavaju jubileja i promociji Zbornika „Naših deset godina”su pozdravili Milena Puljarić organizator večeri i sekretar udruženja i urednica Zbornika, kao i predsednik Zdravko Lazarević. O Zdravku Đekiću govorio je nekadašnji predsednik udruženja Radovan Lepanović. Posebna čast za sve bilo je prisustvo snaje i unuke Zdravka Đekića – Ruže i Aleksandra, kome je uprava dodelila zahvalnice. Takođe zahvalnice za posebne zasluge u promociji Zbornika pripale Slavi Šljuki, Cvijeti Maričić, Siniši Ikanoviću, Savi Iliću i Marku Ružičiću.  

Manifestaciju je pastirskom frulom otvorio Veljko Šljuka a zatvorio guslar Siniša Ikanović sa suprugom Biljanom. Svi prisutni pesnici članovi udruženja Zdravko Đekić, su govorili svoje stihove, kao i gosti članovi Udruženja Srpskih pisaca Švajcarske, predstavnici Književne radionice i udruženja pisaca Sedmica (oba iz Frankfurta) članovi udruženja Zlatno pero…

Foto: Rasejanje.info

Predstavili su se Milena Puljarić, Zdravko Lazarević, Radovan Lepanović, Ruža Đekić, Sava Ilić, Monika Rajlić, Milenko Gostić, Dragica Đokić, Snežana Milanović, Slavica Lukić Kolb, Marina Prokić, Aleksandra Batić, Branimir Mitrović, Vera Gajić, Vojkan Batinić, Veljko Šljuka, Ružica Udovičić, Jasna Kosanović, Biljana Blaškić Bodiroga, Biljana Stojanović Lazarević, Radmila Grobac, Zagorka Bunthornzade, Danilo Maletin, Gordana Pirel Zejnilagić.
Stihove Milice Berlot (koja se vratila u Srbiju) je čitala Gordana Pirel Zejnilagić, Marka Ružićića (koji zbog bolesti nije mogao da bude prisutan) Slavica Lukić Kolb a Jelene Zarić iz Kelna Radovan Lepanović. Za dobro raspoloženje bili su zaduženi Danilo Maletin i Goran Veselinović, dok se članovi kluba Bratstva pored uprave Zdravka Đekića služili goste.

„Zbornik Naših deset godina je odrađen u zavidno lepom formatu na radost nas svih kako samih učesnika tako i nas članova udruženja. Učestvovalo je 35 učesnika iz pesnika iz našeg udruženja, zatim udružena Srpskih pisaca Švajcarske, udruženja Zlatno Pero, udruženja srpskih pisaca Sedmica iz Frankfurta, zatim gosti iz Hrvatske (Bjelovara i Rijeke), iz Republike Srbije (Beograda i Obrenovca), Republike Srpske (iz Pelagićeva i Modriče) kao i Federacije Bosne i Hercegovine). Hvala svima koji su učestvovali u ime Literarnog udruženja Zdravko Đekić, 13 članova”, istakao je predsednik Zdravko Lazarević.

Foto: Rasejanje.info