Početna Kultura Od 16. – 26. marta u Australiji se održava 20. Festival srpskog...

Od 16. – 26. marta u Australiji se održava 20. Festival srpskog filma

20. po redu Festival srpskog filma u Australiji održaće se  od 16. – 26. mart 2023. Po prvi put festival se umesto kraja godine održava u martu. Filmovi će se prikazivati u bioskopima Hoyts širom Sidneja, Brizbejna, Melburna, Kanbere, Adelejda, Perta i Frimantla. Ovogodišnji filmski festival je posvećen dugogodišnjem predsedniku festivala pokojnom Petru Kozlini, koji je bio direktor ove manifestacije od 2006. do 2020. godine. Po rečima naslednice festivala i ujedno supruge Milica Kozline, Petar je sve vreme neumorno je radio na organizaciji  srpskog festivala u Australiji, nastojeći da srpskoj zajednici i široj publici u Australiji omogući da prate savremena filmska ostvarenja i srpsku kulturu u opšte. Današnji potpredsednici Festivala Srpkog filma u Australiji su Jasna Čupić-Popović i Dejan Ivanović.

Nakon trogodišnje pauze, publika će ove godine moći da uživa u filmovima snimljenim prošle godine. Biće prikazani filmovi Bilo jednom u Srbiji, Krst u pustinji, Strahinja Banović, Ključ i Nije loše biti čovek. U četvrtak 16 marta, 2023. godine je tradicionalno svečano otvaranje u svim pomenutim gradovima. Više podataka o prodaji karata i vremenu prikazivanja filmova nalazi se na stranici festivala www.serbianfilmfestival.com.au

Prvi festival održan je 2001. godine, a pokretač je bila Rada Karabuva iz Perta zajedno sa grupom entuzijasta iz Sidneja među kojima je bio Vlada Jensen, predsednik festivala do 2006. Značaj tog prvog festivala bio je ogroman kada se ima u vidu da je Srbija prethodnih 10 godina bila pod sveobuhvatnim međunarodnim sankcijama kako ekonomskim tako i u domenu sporta i kulturno-umetničkog stvaralaštva. Do sada na ovom festivalu prikazano preko 110 filmova srpske produkcija.