Početna Kultura Sutra se u DKCB se održava projekcija nagrađenih filmova VIII Festivala dečjeg...

Sutra se u DKCB se održava projekcija nagrađenih filmova VIII Festivala dečjeg video klipa KIKIDEM

Među nagrađenim učenicima iz Srbije tu i đaci srpskog rasejanja iz Nemačke, Slovenije, Rumunije i Bosne i Hercegovine

Osmi po redu Festival dečjeg video klipa KIDIKEM biće održan u subotu, 4. marta, u 12 časova, u Maloj sali Dečjeg kulturnog centra Beograd, Takovska 8. Festival će otvoriti urednica festivala KIDIKEM Marija Milanović Lazarevski, renomirana rediteljka animiranih filmova, a nakon toga biće besplatna projekcija nagrađenih filmova i dodela nagrada najboljim autorima.       

Dečji kulturni centar Beograd organizovao je konkurs za decu i mlade, od 9 do 16 godina, na kojem su se takmičili autori filmova kratke forme, u trajanju do tri minuta, na temu „Što na um to na zum”. Od učesnika se tražilo da izoštre svoje misli, budu precizni i jasni i zumiraju svoja osećanja, želje, razmišljanja, htenja i da to sve pretvore u pokretne slike. Cilj festivala je da se kod dece kroz umetničku praksu pokrene humana i kreativna strana u primeni tehnologije.

U selekciju je ušlo 48 filmova iz cele Srbije (Pančeva, Niša, Aleksinca, Vranja, Kragujevca, Požarevca, Vlasotinca, Vrnjačke banje, Idvora, Sombora, Užica, Jagodine, Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Bosilegrada, Čerevića, Obrenovca i Beograda), kao i iz Nemačke, Slovenije, Rumunije i Bosne i Hercegovine. Žiri (Nikola Majdak, reditelj i snimatelj, Jelena Bešir, reditelj animiranih filmova, Nebojša Petrović, vizuelni umetnik i pedagog, Miloš Tomić, vizuelni umetnik i reditelj i Predrag Nedeljković, reditelj) i urednica festivala Marija Milanović Lazarevski dodeliće:

– ZLATNI KADAR – Gran-pri za najbolji film u celini

– KIDIKEM nagrade – za najbolju kameru i kreativan pristup, montažu, angažovani film, kritički stav prema vršnjačkom nasilju, ideju i najbolji scenario;

– Specijalna priznanja KIDIKEM – za najbolju produkciju, dokumentarni prikaz sela koja nestaju, doprinos u animaciji dečjeg stvaralaštva, za najbolji animirani film u celini, ideju, najbolju stop-trik animaciju, najbolji ritam i animaciju;

– nagradu NOVA NADAza izuzetna ostvarenja dece i mladih u filmskoj umetnosti.

– posebne nagrade i pohvale

Nakon dodele nagrada, publika će imati priliku da pogleda nagrađene filmove na ovogodišnjem festivalu.

Jutjub nagrada biće dodeljena filmu sa najvećim brojem pregleda, o čemu će odlučiti gledaoci i pratioci Jutjub kanala DKCB. Glasanje će početi odmah nakon projekcije nagrađenih filmova i trajaće do 20. marta, istakli su Dečjem kulturnom centru u Beogradu.