Početna Događanja Zajednička molitva u organizaciji Svetskog molitvenog dana žena

Zajednička molitva u organizaciji Svetskog molitvenog dana žena

Svetski molitveni dan žena je najstariji i najveći međucrkveni pokret žena širom sveta, koji pruža mogućnost sabiranja i zajedništva zarad ostvarenja plemenitih ciljeva kao što su mir u svetu, zaštita životne sredine, poboljšanje životnih uslova posebno potrebitih, a što se postiže zajedničkim projektima u okviru pomenute organizacije. Ove godine se zajednička molitva održala širom Austrije. Zemlja fokusa bio je Taivan pod parolom Vera pokreće. Posebno je bilo govora o relevantnim temama kao što je jednako pravo na školovanje devojčica i devojaka, podrška ženama čija je životna situacija dodatno otežana usled pandemije, nasilje nad decom, potom problematika prava manjina i ostalo, prenela je Eparhija austrijsko-švajcarska.

Na obeležavanju Svetskog molitvenog dana u osamnaestom bečkom okrugu je održana zajednička molitva u okviru organizacije Svetskog molitvenog dana žena, koji se kao međunarodni hrišćanski pokret istovremeno održava u više od 170 zemalja širom sveta i to svakog prvog petka u martu mesecu. Po blagoslovu vladike Andreja ovom međunarodnom ali i međucrkvenom skupu prisustvovali su paroh pri Hramu Vaskrsenja Hristovog u Beču – protojerej Jovan Alimpić, kao i studentkinja pravnih nauka i službenica Eparhije austrijsko-švajcarske Teodora Mirković.

Pre obeležavanja Svetskog molitvenog dana u Austriji, u crkvi Sv. Barbare u prvom bečkom okrugu održana je zajednička molitva za mir u svetu u organizaciji Ekumenskog saveta crkava u Austriji. Po blagoslovu episkopa Andreja na ovom skupu su učestvovale popadija Ivana Vujković i studentkinja Miljana Samardžić. Glavni motiv ove organizovane molitve u kojoj je učestvovalo više predstavnika, bio je povezivanje hrišćana zarad zajedničkog upućivanja molitava za održavanje i ponovno uspostavljanje mira u svetu, te samim tim naročito za patnike u ratom zahvaćenim područjima, kao znak hrišćanske solidarnosti i sastradavanja.