Početna Događanja Mali kreativci Prosvjete iz Štutgarta izložbom svojih radova obeležili Dan žena

Mali kreativci Prosvjete iz Štutgarta izložbom svojih radova obeležili Dan žena

U organizaciji SPKD Prosvjeta, ogranka u Štutgartu, minulog vikenda u glavnom gradu nemačke pokrajine Baden-Virtemberg održana je izložba dečijih radova kreativne radionice Prosvjete, kojom je ujedno i obeležen praznik žena, Osmi mart. Idejni tvorac kreativne radionice „Mala kreativa” je Gordana Breberina-Trkulja, pisac, pesnik, umetnik, sa tri objavljene knjige (Pokloni mi drhtaj, (zbirka pesama) i dva romana Linije života i Usnik). Podršku za osnivanje radionice Gordana je dobila od organizacije stranaca u Štutgartu – Foruma kultura. „Po okriljem Prosvjete, čiji je član, u svom ateljeu gde i sama slika, Gordana je započela sa radom krajem decembra prošle godine, na opštu radost dece. Ideja ovom radionicom je bila da deca uzrasta od 5 do 15 godina tehnikom dekupaž i slikanjem na platnu otkriju i iskazu svoju skrivenu kreativnost i talenat. Vođeni Gordanom, uz lepu reč, druženje i smeh, od kutija, kuhinjskih izhabanih daski,  starih tegli i mnogih drugih predmeta stvorili su prava mala unikatna umetnička dela, koja, su na kraju programa mogli poneti sa sobom, i pokloniti mamama i bakama za njihov praznik”, istaknuto je u Prosvjeti u Štutgartu.

Foto: Prosjveta Štutgart

Program izložbe prigodnim govorom otvorila je predsednica Prosvjete u Štutgartu Desa Burazor-Aslanidu. Prisutni su uživali u dečijim radovima, a među njima je bio i Mahaelos Danijel, predstavnik organizacije Forum kultura grada Štutgarta. On nije krio svoje oduševljenje onim što je video, kao ni ostali koji su došli da podrže mališane, a posebno mame, bake i tetke.

Svi mali kreativci su dobili diplome, koje je inicijator radionice Gordana Breberina-Trkulja podelila uz pomoć Bogdane Brezovac, sekretara Prosvjete, ogranka u Štutgartu. Diplomu kao svedočanstvo za trud dobili su: Jana Brezovac, Leontina i David Tatić,  Alina Nurkić, Sofia Sretković, Lejla Leverenc, Boris i Nađa Damnjanović, Ana Radičanin i Nikola Lazić.

Učesnici radionice sa Gordanom Breberinom Trkuljom
Foto: Prosvjeta Štutgart

Sam utisak uz osmeh kako to samo deca i umeju, iskreno i iz srca,  iznela je Jana Brezovac, jedna od polaznika  radionice: ,, Naučila sam od Gordane,  kako da od starih stvari u kući pa makar i od stare cipele, napravim  prelep poklon i sačuvam uspomenu”. Inicijatorka radionice Gordana je istakla da su „mališani, oslikali predmete, udahnuli im novi život, naučili kako možda sutra od hobija, mogu imati i način da zarade novac”.

„Sam program stihovima o majci i ženi, upriličile su Desa Burazor- Aslanidu, Ana Stevanović, i Borica Perišić Đekanović. Kao pravi domaćini, da ništa ne manjka i onako kako i priliči Prosvjeti, zakuskom sve je obradovala Aleksandra”, dodato je u Prosvjeti.

Svim prisutnim damama je uručen po cvet u znak pažnje, za praznik zena. I na samom kraju  Gordana je najavila i nove radionice. „Ova prva u nizu od nekoliko kreativnih radionica koje su u planu za ovu godinu je bila više nego uspešna. Naredna će početi uskoro a posvećena je Vaskrsu. Na vaskršnjoj radionici deca će učiti nove tehnike farbanja jaja. Radionica je otvorenog tipa, namenjena je svima koji žele da nam se pridruže. Mogu čak i u paru da učestvuju majka i kćerka/sin, baka i unučad ali i pojedinačno. Za više informacija mogu svi da nas kontaktiraju preko naše mejl adrese: prosvjeta.stuttgart@gmx.de ili preko instagram profila:@prosvjetanemacka”, dodala je sekretar Bogdana Brezovac.

U narednom periodu je u plani u saradnja sa KUD iz Štutgarta sa okolinom gde bi ih posetili i kod njih održali radionicu sa određenom tematikom. „Srećni smo sto imamo već par poziva KUD-ova ali isto tako pozivamo i sve zainteresovane da nam se jave”, dodala je Bogdana Brezovac.