Početna Događanja Humanitarno izvođenje predstave Izbiračica u Beču

Humanitarno izvođenje predstave Izbiračica u Beču

U petak, 24. marta 2023. godine, u prepunoj sali PAHO centra u Beču, izvedena je predstava „Izbiračica” Bečkog teatra mladih, koji deluje u sklopu SPKD Prosvjeta iz Beča. Veći deo novca od prodaje ulaznica je doniran u humanitarne svrhe za pomoć porodicama na Kosovu i Metohiji, naime organizaciji Solidarnost za Kosovo.

Predstava je održana na dan obeležavanja godišnjice početka bombardovanja SRJ, i tim povodom je veći deo novca doniran za pomoć onima kojima je to najpotrebnije. Arno Gujon je nesebično pomogao Prosvjetinoj školi srpskog jezika da otvori odeljanja širom Austrije, te je na ovaj način Prosvjeta želela da uzvrati pomoć humanitarnoj organizaciji Solidarnost za Kosovo, pod pokroviteljstvom Arnoa Gujona, u borbi za jedan veliki i plemeniti cilj.

Foto: arhiva Bečki teatar mladih

Ova predstava, iako predstavlja kritiku društva i pogrešnih shvatanja ljubavi i braka, nosi u sebi mladalačku vedrinu i razdraganost i za trenutak vas vodi u neka davna lepa vremena.  Nikola Despotović i Vesna Špirić su svojim idejama uspeli da ožive ove komične likove koji se mogu sresti i u današnjem vremenu, iako je Kosta Trifković ovo delo napisao u 19. veku. Ena Pavlović, glumica, je svojim savetima doprinela da se ovaj klasik izvede na profesionalom nivou.

„Jako smo ponosni što smo u mogućnosti da već po drugi put izvodimo ovu predstavu pred bečkom publikom. To nije samo svojevrsna nagrada za naš lični trud, već i dokaz kako zaista postoji prostor i interesovanje za kulturno-umetnička dešavanja na našem jeziku, te nam daje neke pozitivne naznake i za budući rad našeg teatra. Uspeli smo da oformimo jedan sjajan skup talentovanih mladih ljudi koji znaju da uživaju u svom radu istovremeno zabavljajući i pomažući drugima, tako da se zaista radujemo još mnogim druženjima sa publikama ne samo u Beču, već i širom Austrije, a po mogućnosti možda i u nekim gradovima u našim matičnim državama”, istakao je Nikola Despotović, reditelj i glumac u ovoj predstavi.

Glavni lik tumači Marija Živanović iz Bijeljine, koja je odnela ovacije publike za svoju interpretaciju razmažene Malčike, dok ostale likove tumače Vesna Špirić, Nikola Prerad, Dejan Knežević, Radovan Vuković, Veselin Rafailović, Bojana Radoman i Anja Rudić.

„Iako se poruka i pouka predstave najviše ogledaju kroz glavni lik Malčike, svaka uloga nosi određeni karakter i doprinosi celokupnosti priče. Kroz moj lik Milice pokazalo se da otresitost i hladnoća nisu uvek pravi načini da se pristupi ljubavi ali i da sličan sličnog uvek na kraju pronađe”, istakla je Anja Rudić, glumica u ovoj predstavi.

Prosvjetin teatar se za kratko vreme postavio kao kvalitetan kulturni sadržaj na bečkoj sceni. Predstava „Šta to beše ljubav” u martu 2023. je sa ovacijama dočekana u Gracu, te su u planu gostovanja i u drugim gradovima u Austriji.