Početna Događanja Srpski izlagači na sajmu vina u Diseldorfu – Tamjanika, kao kraljica vina...

Srpski izlagači na sajmu vina u Diseldorfu – Tamjanika, kao kraljica vina u Srbiji

Generalni direktor diseldorfskog sajma vina Provajn Peter Šmic posetio je, odmah po otvaranju sajma, izložbeni štand Republike Srbije, gde je o vinima i vinskim putevima razgovarao sa zamenikom generalnog sekretara vlade Srbije Petrom Janjićem, generalnim konzulom Republike Srbije u Diseldorfu Branislavom Perić, direktorom Saveza vinara Srbije Stevanom Rajtom, direktorom Direkcije za marketing i edukaciju Privredne komore Srbije Markom Obradovićem, kao i sa našim izlagačima i drugim gostima.

Na srpskom štandu vina u Diseldorfu
Foto: GK RS Diseldorf

Srbija, njena vinogorja i vinogradarstvo, proizvodnja i distribucija vina, političko-privredna ideja „Otvorenog Balkana” i u tom sklopu vino i  vinski putevi, bili su jedna od tema razgovora  na srpskom štandu Janjića i srpske delegacije sa Šmicom na upravo završenom diseldorfskom sajmu vina, koji je trajao od 19-21. marta 2023.

Šmic je na poziv delegacije iz Beograda, izneo svoju spremnost da na jesen dođe u Beograd na „Vinsku viziju Otvorenog Balkana” uprkos tome, što se beogradski sajam održava u približno isto vreme kao i Sajam vina u Šangaju, gde je diseldorfski Provajn gost od posebnog značaja. Zajedno sa Šmicom, srpski štand je posetila i njegova saradnica Žeraldin  Lever, zadužena za saradnju sa Istočnom Evropom.

Srpski izlagači na Provajnu u Diseldorfu imali su atraktivan štand – mešavinu modernog dizajna i srpskih freski- koji se nalazio među štandovima zemalja jugoistične Evrope i Portugalije i bio i vizuelno primećen, isto kao i srpska vina, čiji ukus nije nepoznat nemačkoj publici.

Srbija je na sajmu vina u Diseldorfu, među vise od 6 000 izlagača iz preko oko 60 zemalja sveta, primećena ne samo po svojim vinima, već i po načinu predstavljanja.

Na sami dan otvaranja sajma, Srbija je u nedelju 19. marta, naime, bila prva zemlja na „Provajn forumu-Masterklas”, gde su članovi srpske delegacije i vinari, pred punom salom slušalaca, izlagača, posetioca, sajamske uprave i gostiju, predstavili vinske regione, vina, kao autohtone sorte, poput Tamjanike i na taj način privukli pažnju, trgovaca, degustatora i novinara.

Izvor GKRS u Diselforfu