Početna Događanja U Beču i ove godine obeleženi dani sećanja na 24. mart

U Beču i ove godine obeleženi dani sećanja na 24. mart

Odbor Prosvjete u Austriji, zajedno sa Austrijsko-srpskim odborom solidarnosti, za obeležavanje godišnjica NATO agresije je i ove godine pripremio dane sećanja i podsetio na žrtve NATO agresije 1999. godine, prenela je pres služba SPKD Prosvjeta iz Austrije, čije saopštenje prenosimo:

U petak, 24.03.2023. u 17.00 po blagoslovu episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja održani su molebani za stradalni narod Kosova i Metohije u svim bečkim crkvama, a od 18.00 na Štefansplacu, održan je tradicionalni skup povodom 24. godišnjice NATO bombardovanja SRJ. Pomen je počeo sirenom za uzbunu i minutom ćutanja, uz paljenje sveća.

Foto: Prosjveta Austrija

Među više stotina okupljenih bilo je okupljeno i sveštenstvo bečkih crkava, predstavnici diplomatskog kora, kao i brojni građani. Među govoricima istakli su se dr Hanes Hofbauer i Vili Langtaler, a predstavnik bečke Prosvjete prof. Srđan Mijalković rekao je da je sećanje najvažnije za čuvanje identiteta. „Važno je sećanje na žrtve, a važno je i naše jedinstvo koje smo prikazali danas ovde”, dodao je on.

Foto: Prosvjeta Austrija

Advokat iz Srbije, Srđan Aleksić, koji je podneo brojne tužbe protiv NATO, zbog bombi sa osiromašenim uranijumom, istakao je da bacanje takvih bombi mora biti kažnjeno. „Znali su za produženo dejstvo i da će to pogoditi civile. Danas u Srbiji zbog tih bombi oboli oko 30.000 građana godišnje. Ko je bacio te bombe i počinio ekocid mora da odgovara i da sve to počisti”, poručio je on.

U prostorijama hrama sv. Save u Beču u subotu, 25. marta 2023. u 19.00 časova održan je poseban program obeležavanja 24. godišnjice od NATO agresije na SRJ i 19. godišnjice od albanskog pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, pod sloganom „Sećanje je spomenik tvrđi od kamena”.

Gost Prosvjete je bio Advokat dr Srđan Aleksić, koji se godinama bori da dokaže krivicu NATO za agresiju i bombardovanje osiromašenim uranijumom i čija kancelarija vodi brojne i velike sporove koji se tiču NATO zločina tokom kriminalne agresije na Srbiju 1999. Prikazan je film „Uran 238- moja priča” o velikom pravnom angažmanu Aleksića, a onda je u živom razgovoru sa brojnim gostima ovaj vredni advokat nadahnuto govorio o svojoj višegodišnjoj pravnoj borbi za žrtve protivpravne i kriminalne NATO agresije, posebno o brojnim žrtvama municije sa osiromašenim uranom, koju su agresori, protivno ženevskoj konvenciji tada koristili.

Program je pripremio i vodio prof Srđan Mijalković, potpredsednik SPKD Prosvjeta Austrija.

24.03.2023. Prosvjetin Bečki teatar mladih u sali VHS 10 u Beču održao je Humanitarnu predstavu „Izbiračica”, a veći deo novca od prihoda će sledećih dana biti doniran za pomoć porodicama na Kosovu i Metohiji. Mladi Prosvjetini glumci igrali su sa puno energije i elana, a zajedno sa prepunom salom bili ponosni što je na ovaj dan sećanja prikupljena pomoć koja će biti donirana onima kojima je najpotrebnija. Pomoć će biti uručena organizaciji Solidarnost za Kosovo.