Početna Kultura Roman Mika dr Jelene Angelovski iz Ciriha proglašen za najbolju knjigu za...

Roman Mika dr Jelene Angelovski iz Ciriha proglašen za najbolju knjigu za decu i mlade u 2022. godini grada Niša

Dr Jelena Angelovski, nastavnica Srpske dopunske škole u kantonu Cirih, u Švajcarskoj, je za svoj prvi roman Mika dobila nagradu i grada Niša za najbolju knjigu za decu i mlade u 2022. godini, saopšteno je u Niškom kulturnom centru. To je Jelenina druga velika nagrada u periodu od 3 meseca za isti (i za sada jedini) roman. Prvu nagradu „Rade Obrenović” dodelio joj je Međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre u Novom Sadu, kada je Miku proglasio za najbolji roman za decu i omladinu. Roman Mika se našao i u najužem izboru za nagradu Duško Radović, Biblioteke grada Beograda.

Žiri u sastavu: Prof. dr Danijela Kostadinović, profesor književnosti za decu (predsednica),dr Milica Aleksić, profesor književnosti za decu i Srđan V. Tešin, prozni pisac i urednik (članovi), na sednici održanoj 29. marta 2023. godine u Nišu, većinom glasova je doneo odluku da „Nagradu Grada Niša za književnost za decu i mlade” („Maleni cvet”) za najbolju knjigu u 2022. godini dodeli Jeleni Angelovski za knjigu „Mika” (izdavač Službeni glasnik, Beograd).  Na konkurs koji je objavljen decembra 2022. godine stiglo je 26 knjiga iz produkcijske 2022. godine. U najuži izbor žiri je uvrstio, osim nagrađene knjige, i sledeće naslove: Uroš Petrović, „Bajke (prvih sedam)” (Laguna, Beograd) i Jelena Vukić, „Milan, Vesna i jedna kuća tesna” (Službeni glasnik, Beograd).

Nagrada se ove godine dodeljuje sedmi put, nagradu dodeljuje Grad Niš a svečana dodela u Gradskoj kući biće organizovana u skladu sa mogućnostima tokom maja ili juna 2023. godine. Dodelu nagrade tehnički realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

„U široko postavljenom interknjiževnom i interkulturalnom dijalogu sa tradicijom i modernošću, svojim i stranim, Jelena Angelovska u romanu „Mika”, u trideset poglavlja napisanih po azbučnom redu, od A do Š, od početka do kraja detinjstva i novog početka, duhovito i uz visoko izgrađenu svest o značaju jezika u kreiranju fikcionalnih svetova, opisuje odrastanje i sazrevanje glavnog junaka, tinejdžera Mike, u Švajcarskoj. Dileme i pitanja u vezi sa unutrašnjim i svetom koji ga okružuje glavni junak nastoji da razreši povezivanjem sa imaginarnim prijateljem, svojim imenjakom pesnikom Miroslavom Mikom Antićem. Zasnovan na dvojnoj strukturi, azbučnik i roman o životu dece u dijaspori, sa bogatom citatnom podlogom, različitim semantički kodovima i referencama na aktuelnu društvenu stvarnost, porodične odnose, školovanje u multikulturalnoj sredini, ovaj roman jednako je namenjen i mlađoj čitalačkoj publici i odraslima”, naveo je žiri u obrazloženju.

O romanu Mika

U razgovoru za medijski portal Rasejanje.info po primanju nagrade na Zmajevim dečijim igrama dr Jelena Angelovski je istakla da joj je cio bio da napiše knjigu „koja bi se mogla čitati i razumevati u slojevima, dakle na jedan način će je čitati desetogodišnjak, na drugi tinejdžer ili adolescent, a na treći njihovi roditelji, ili uopšte, odrasli”. Ceo intervju možete pročitati ovde.

„Mika živi negde drugde, u jednoj maloj zemlji zvanoj – Švajcarska. Na početku, Mika je pri kraju. Pri kraju čega? Pri kraju svog solidno skrojenog detinjstva. Zatim se, sve gori od strašnijeg, ređaju dramatični trenuci. Zašto? Zato što Mika izrasta iz detinjstva, a ono se cepa i puca po krhkim pubertetskim šavovima. Objektivno, haos, jer čovek u tom trenutku lako može ostati, figurativno govoreći, ogoljen – da kažemo neodeven, zbog čega se, osim što mu može biti hladno, lako može izbrukati pred onima koji su, da kažemo, obučeni. Fascinantnim i humorističnim opisima, autorka šalje Miku u potragu za sopstvenom „supermoći”. Usput, Mika otkriva ne samo svoju supermoć, već i supermoći svih svojih rođaka i prijatelja.

Na kraju, jasno, Mika je – na početku! Na početku čega? Na početku puta da postane neko i nešto. Tamo negde, daleko u svetu, ali ujedno i blizu kod kuće”.

Pored knjige može nabaviti i audio izdanje, koje čita lično autorka romana, dr Jelena Angelovski.