Početna Događanja Obeležena prva slava novog hrama u Beču

Obeležena prva slava novog hrama u Beču

Minule nedelje, novodobijeni hram u dvanaestom bečkom okrugu posvećen Akatistu presvete bogorodice, je proslavio svoju prvu hramovnu slavu. Tom prilikom je episkop austrijsko-švajcarski Andrej služio svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluživanje jereja dr Srboljuba Ubiparipovića – profesora Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, paroha pri Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Beču i arhijerejskog namesnika za Istočnu Austriju – protojereja Dragana Birtaševića, potom starešine Sabornog hrama – protojereja Filipa Milunovića, starešine Hrama Vaskrsenja Hristovog protojereja-stavrofora Drage Vujića, protojereja Predraga Gajića i jereja Miladina Vujkovića, uz đakone Aleksandra Dmitrovića i Aleksandra Savića, prenela je eparhija austrijsko-švajcarska.

„S obzirom na ovaj istorijski dan, kada je novi bečki hram obeležio po prvi put svoju hramovnu slavu, verni narod božiji se u velikom broju odazvao blagodatnom pozivu, doprinevši svojim smirenjem i blagodarnošću izuzetnoj svečanosti evharistijskog sabranja. Lepoti bogosluženja je svojim svesrdnim i uzvišenim pojanjem izuzetno doprineo i Eparhijski hor Kornelije Stanković, pod dirigentskim rukovodstvom Ive Mrvoš-Anokić”, prenela je eparhija.

Foto: FB vladika Andrej

U svojoj besedi vladika Andrej je zahvalio gospodu na „ovom čudesnom hramu, koji je izmoljen verom našeg naroda”. Potom je episkop izrazio svoju nemerljivu radost zbog velikog odziva vernika koji su došli za zajedno proslave prvu hramovnu slavu u čast Presvete majke božije. „Episkop Andrej je u nastavku poučio verne o Akatistu presvete bogorodice, govoreći o velikim razlozima, zašto je baš Presvetoj bogomajci ovaj hram posvećen. Istakao je da se kroz obeležavanje Akatista najbolje može izraziti pravoslavna pobožnost, kroz koju se oslikava život u bogu i sa bogom. Potom je episkop Andrej istakao da niko bolje ne može razumeti suštinu ljudskog života i patnju ljudsku, koja se ponekad nadvije nad nama, osim Presvete bogomajke. To narod i oseća i zato se shodno tome u velikom broju obraća Presvetoj bogorodici, moleći za njeno zastupništvo. Zato usrdno i izgovaramo Presveta bogorodice prinesi molitvu našu sinu tvojemu i bogu našem – naglasio je episkop”, a preneo eparhijski sajt.Potom su osveštana slavska znamenja i prerezan je slavski kolač ovogodišnjih kumova članova porodice Đurić i Mitrović iz Viner Nojdorfa, koji su inače veliki donatori ovoga Svetoga hrama. „Usledio je potom i ophod oko hrama – litija, nakon čega je podeljena nafora i paketići za najmlađe. U nastavku su se vernici uputili na posluženje u crkvenu salu, koje su sa pažnjom i ljubavlju pripremile sestre iz Kola srpskih sestara iz dvanaestog bečkog okruga. Parohijska sala je takođe u potpunosti bila ispunjena vernicima koji su bez izuzetka osećali radost praznika. I tom prilikom je vladika Andrej uz reči blagodarenja i ukrepljenja ohrabrio srca prisutnih. Episkop je, između ostalog, poručio vernicima da će se ubuduće organizovati duhovna sabranja, kada će biti još više govora o Akatistu Presvete bogorodice, čijem hramu predstoji i dostojanstveno uređivanje. Nakon zajedničkog posluženja vernog naroda, episkop je svima poželeo obilje blagoslova i uspeh u njihovom radu i životu. Takođe se na samom kraju vernicima obratio jerej Miladin Vujković, koji je zablagodario najpre episkopu Andreju a potom i vernicima na njihovoj podršci i nesebičnom davanju zarad crkve hristove”, preneo je eparhija austrijsko-švajcarska.