Početna Događanja Na Veliki ponedeljak u Salcburgu održano sabranje i ispovest sveštenstva Austrije

Na Veliki ponedeljak u Salcburgu održano sabranje i ispovest sveštenstva Austrije

Po blagoslovu episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, na Veliki ponedeljak održano je sabranje i ispovest sveštenstva svih namesništava Austrije. „Naš hram i zajednica Pokrova Presvete Bogorodice u Salzburgu, na čelu sa protojerejem-stavroforom Draganom Erićem, njegovim saradnicima i Kolom srpskih sestara bili su izuzetno ljubazni i predusretljivi domaćini”, istaknuto je Crvenoj opštini u Salcburgu.

Liturgiju je predvodio jerej Miladin Vujković iz Beča uz sasluženje protojereja Romana Fišera, jereja Nikole Balovića, Dalibora Petrića, Andreja Živkovića, kao i đakona Aleksandra Dmitrovića, Dragana Kerčulja i Aleksandra Savića. „Visokoprečasni protojerej-stavrofor Raško Radović, arhijerjski zamenik iz Trsta, stavio je i ove godine sve svoje duhovno iskustvo u službu crkve kao ispovednik sveštenstva, na čemu mu je presvećeni vladika Andrej posebno zahvalio. Njegovu žrtvu i trud, da dođe iz Trsta, pozdravlja i sveštenstvo, imajući uvek za primer njegov smerni, svetli i molitveni lik”, dodato je u sopštenju.

„Uvodni deo sabranja otvorio je nadležni Arhijerej pozdravnim obraćanjem i prikladnom besedom i poukom na temu Jevanđelja Velikog ponedeljka i Nedelje stradanja Gospoda Isusa Hrista. Središnji deo bio je posvećen informisanju i pripremi za veliki predstojeći događaj osvećenja Spomen-kapele Novomučenika srpskih u Mauthauzenu, mestu Vojničkog radnog logora iz Prvog svetskog rata i dočeka, tim povodom, patrijarha srpskog Porfirija i razradom svih detalja vezanih za prihvat visokih crkvenih i državnih zvaničnika, kao i brojnog naroda koji se očekuje sa svih strana dijaspore, ali i iz Srbije, Republike Srpske i šire, iz drugih država regiona. Susret je okončan u bratskoj atmosferi i sa željama za blagoslovene praznike u radosti isčekivanja Vaskrsenja Hristovog!”, dodato je CO Salcburg.