Početna Opšte Mila, Ana, Miljana, Aleksander, Lena, Viktorija, Teodora Petar i Maša pobednici Vaskršnjeg...

Mila, Ana, Miljana, Aleksander, Lena, Viktorija, Teodora Petar i Maša pobednici Vaskršnjeg konkursa Srpske dopunske škole

Na ovogodišnjem Vaskršnjem konkursu, koje su raspisale nastavnice Srpske dopunske škole u Sloveniji Dragana Šoškić, Jelena Stefanović, Tamara Svrzić, Željka Karanović Bojanić i Draga David učestvovalo je 438 učenika iz devet zemalja u kojima se odvija srpska dopunska nastava prema programu Ministarstva prosvete Republike Srbije. Tema je bila Kaligrafski vaskršnji pozdrav napisan ćirilicom. Radovi su pristigli Nemačke, Francuske, Italije, Švajcarske, Kraljevine Norveške, Republike Južna Afrika, Bocvane, Grčke i Slovenije.

Nagrade su dodeljene u tri kategorije stariji, srednji i mlađi uzrast.

Prvo mesto u starijem uzrastu osvojila je Mila Lazić iz Slovenije, drugu Ana Nikolić takođe iz Slovenije i treće Miljana Obradović iz Slovenije.

Prvo mesto u kategoriji srednji uzrast pripalo je Aleksanderu Jernejcu iz Slovenije, drugo Leni Milkić iz Francuske i treće Viktoriji Petrović iz Francuske.

Prvo mesto u kategoriji mlađi uzrast osvojila je Teodora Milutinović iz Švajcarske, drugo Petar Milovanović iz Norveške i treće Maša Orlić, takođe iz Norveške.

Svi oni su pored diploma dobili i knjige kao nagrade za svoj vredni rad i trud. Ostali učenici su takođe dobiti pohvalnice.

Organizatori su se toplo zahvalili svim učenicima koji su prosledili veoma inspirativne radove. Takođe pohvala je otišla i na račun 28 nastavnika, koja su uložila ogroman trud da se kaligrafska ćirilica i uskršnja tradicija promovišu.
Nastavnica Draga David, koja predaje u Srpskoj dopunskoj školi u Sloveniji i koja je pre tri godine i pokrenula ovaj konkurs, izjavila je za medijski portal Rasejanje.info da je prezadovoljna i ovogodišnjim konkursom. „Ja bih se zahvalila svima, od kolega koji su poslali radove iz svih devet zemalja gde se uči srpski jezik, do koleginica sa kojima sam organizovala konkurs. Pomenula bih i ogromnu podršku naše koordinatorke Blaženke Trivunčić  kao što bih se zahvalila Ministarstvu prosvete Srbije što je prepoznalo potencijal u ovom našem konkursu. Suština konkursa jeste angažovanje što većeg broja naših učenika i njihovih roditelja oko aktivnosti koje sprovodi Srpska dopunska škola sa ciljem očuvanja tradicije i kulture srpskog naroda u dijaspori. Pored diploma, učenici će dobiti i pohvalnice za radove. Nadamo se da će se Vaskršnji konkurs održati i sledeće godine i da će još više učenika iz svih zemalja gde se održava Srpska dopunska škola poslati svoje radove”.