Početna Informacije Predstavnici Eparhije budimske pozvali na suzdržavanje proslava koje podrazumevaju veselje i muziku...

Predstavnici Eparhije budimske pozvali na suzdržavanje proslava koje podrazumevaju veselje i muziku – u trajanju od 40 dana

Povodom tragičnih događaja koji su zadesili naš narod u Republici Srbiji Eparhija budimska izdala je sledeće saopštenje:

1. Masakr osmoro dece i jedne odrasle osobe u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu kao i teško ranjavanje više ljudi;

2. Masakr u kojem je punoletna osoba u okolini Mladenovca ubila osmoro i teško ranila više ljudi

Srpska pravoslavna eparhija budimska nalaže područnom sveštenstvu ali i preporučuje vernom narodu sledeće:

1. Proslave hramovnih slava povodom praznika Svetog Velikomučenika Georgija koje su planirane da se održe za vikend 06. i 07. maja ove godine imaju se proslaviti isključivo liturgijski sa osvećenjem i rezanjem slavskog kolača i uz služenje pomena nevino postradalim u Beogradu i Mladenovcu.

2. Zabranjuje se svaka vrsta kulturno-umetničkih programa i muzike u crkvenim portama za vreme trajanja dana žalosti u Republici Srbiji.

3. Preporučuje se parohijskim sveštenicima da upute verni narod u svojim parohijama da se takođe suzdržavaju od većih nepotrebnih proslava koje podrazumevaju veselje i muziku – u trajanju od 40 dana.

4. Preporučuje se sveštenstvu da uputi verni narod koji u predstojećem periodu proslavlja krsne slave, prvenstveno Đurđevdan, da svoju krsnu slavu takođe proslave u molitvenom duhu, kako i dolikuje danima velike žalosti i tuge koja je zadesila naš narod.

5. Pozivamo sve srpske institucije u Mađarskoj da otkažu sve kulturno-umetničke programe koji podrazumevaju veselje uz muziku i ostale sadržaje, a koji su planirani da se održe u predstojećem periodu, naročito za vreme trajanja dana žalosti u Republici Srbiji.

Dok roditelji i ostali članovi porodice oplakuju svoju decu, braću i sestre koji su tragično postradali nije ni prilika ni vreme da sudimo i donosimo brzoplete i nepromišljene zaključke nego je vreme da se pokajemo za ono što smo sami stvorili a to je svet u kome danas živimo.

Ovi tragični događaji su slika sunovratnog moralnog pada našeg naroda, za koji smo i mi na neki način krivi.

Molimo se Vaskrslom Gospodu da duše svih nevino stradalih, u ovim nebivalim tragedijama, smesti u naselja pravednih a onima koji sada neutešno plaču da podari istinsku utehu.