Početna Događanja U Nici održano memorijalno veče posvećeno deci Jasenovca uz gostovanje Jelene Buhać...

U Nici održano memorijalno veče posvećeno deci Jasenovca uz gostovanje Jelene Buhać Radojičić

U Nici na Azurnoj obali je, kao što smo najavili premijeru, održana projekcija dokumentarnog filma „Dara iz Jasenovca” u bioskopu Žan Pol Belmondo uz prisustvo 88-godišnje Jelene Buhać Radojičić, po kojoj je i snimljen film i koja je preživela strahote koncentracionog logora Jasenovac. Po prvi put, Srbi u Nici, iz Francusko srpske kulturne zajednice u ovom gradu, u saradnji sa Savezom Srba Francuske i organizacijom Deca Jasenovca iz Pariza prikazali su mnogobrojnim Francuzima i predstavnicima drugih naroda, pre sve onih koje su žrtve holokausta, strahotu srpske dece, koja su prolazila u dečijem koncentracionom logoru u Jasenovcu, u nekadašnjom Nezavisnoj državi Hrvatskoj. „Više od polovine mesta u sali bili su Francuzi i predstavnici drugih nacija. Naš cilj je bio i nadam se da smo uspeli da upoznamo nove generacije šta se sa Srbima dešavalo u Drugom svetskom ratu, posebno sa srpskom decom odnosno u Jasenovcu”, istakao je Vladan Radovanović, predsednik Francusko srpske kulturno zajednice u Nici.

Foto: Francusko sprska zajednica u Nici

Veče je započeto minut ćutanja i odavanja pošte nastadalima u dva velika masakra, koja su se protekle nedelje dogodila u Beogradu i selima u okolini Mladenovca, kada je za manje od 48 sati ubijeno 17 osoba pretežno dece i ranjeno 23 od kojih je pet osoba i dalje u kritičnom stanju.

Pored gostovanja Jelene Buhać-Radojčić, koja je preživela logor Jasenovac, posebnu čast Srbima u ovom delu Francuske ukazali su Danijel Vansie predsednik komiteta Jad Vašem Nica, Azurna Obala, kao i predstavnici jermenskog naroda na čelu sa Aleksandrom Sarađijanom, odgovornom za kulturu UGAB Nice. Takođe manifestaciji je prisustvovao i Ivon Bertorel, veliki umetnik i autor stripa „Spasitelji u naciji”  koji odaje počast „pravednicima”, koji su spasili više od 500 jevrejske dece tokom nemačke okupacije.

„Slušali smo njihova svedočenja, podsećajući se na varvarstva koja su doživeli tokom Drugog svetskog rata, svedočenja Jelene Buhać-Radojčić, koja su po prvi put objavljena na ovim prostorima. Ona (svedočenja) nikoga u sali nisu ostavila ravnodušnim. Jake emocije publika nije mogla da sakrije kao ni suze, pratila se svaka izgovorena reč. Muk prekinut uzdasima je vladao… posebno kada je gospođa Jelena govorila o njenom bratu Iliji, koji je kada su ih razdvojili imao godinu i po dana i koga više nikad nije videla…”, istaknuto je u Francusko srpskoj zajednici u Nici.

Na kraju večeri, simbolično 12 mladih uručilo je poklon gospođi Jeleni Buhać-Radojčić. Večeri su prisustvovali i sveštenik Igor Vujisić, Pjer Antoan, predsednik Saveza Srba u Francuskoj Đura Ćetković u pratnji Nikole Todorovića, kao i predsednik udruženja Deca Jasenovca AFRMVJ iz Pariza David Jakovljević. Srbi u Nici se zahvaljuju Savezu Srba Francuske i predstavnicima udruženja Deca Jasenovca, koji su zaslužni za dolazak Jelene Buhać-Radojičić za Nicu.