Početna Kultura Dokumentarac Ivane Todorović biće prikazan na festivalu Doc Edge, na  Novom Zelandu

Dokumentarac Ivane Todorović biće prikazan na festivalu Doc Edge, na  Novom Zelandu

Kratki dokumentarni film „Na kraju puta” autorke Ivane Todorović biće prikazan na programu 18. Filmskog festivala „Doc Edge” na Novom Zelandu, javio je Filmski centar Srbije (FCS). Film će biti prikazivan u Oklandu između 30. maja i 1. juna ove godine. „Reč je o jednom od festivala koji zvanično obezbeđuju preduslov za kvalifikaciju za Oskara. „Doc Edge” je, kako navode, vodeći filmski festival tog profila na Pacifiku”, istakao je FCS.

Kako su u FCS dodali „ovo ostvarenje prati dvoje protagonista, Željka i Viki, koji su svoje živote posvetili obezbeđivanju mirnog i dostojanstvenog kraja za konje na samrti. Na malom imanju kod Lapova, oni žrtvuju sve što imaju kako bi osigurali da ova zaboravljena bića dobiju saosećanje i empatiju koje zaslužuju”.

„Kada se dođe do tačke u kojoj nisu od koristi za ljude, konji, divne i moćne životinje, imaju istu sudbinu kao i ljudi. Ako nemamo nikoga da se brine o nama, budemo ostavljeni da umremo sami. Željko i Viki su na svom malom imanju sačuvali konje koje su drugi ljudi odbacili, jer im više nisu od koristi ni za rad ni za trke, i završili bi u klanici. U ovom azilu oni su kreirali sigurno mesto za konje, da provedu svoje poslednje dane. Premda sa stalnim teretom svakodnevne borbe kako da obezbede novac, oni nastavljaju da im pružaju nesebičnu ljubav. Zbog toga sam odlučila da napravim ovaj film – kako bih širila ljubav i brigu koju Željko i Viki pružaju konjima. Nadam se da će ovaj film preneti poruku o empatiji za sva živa bića”, istakla je rediteljka Ivana Todorović a preneo FCS .

Film „Na kraju puta“ je do sada prikazan na internacionalnim festivalima u Oregonu gde je dobio nagradu za najbolji internacionalni film, Palm Springsu, Njuport Biču i Finiksu u SAD, na Nepal International Film Festivalu, Dokufestu u Prizrenu i Makedox festivalu u Skoplju, a nedavno je nagrađen na Oregon Documentary Film festivalu u Portlandu (SAD).