Početna Kultura Uživajte u delu Marka Kovača „Mistična ispovijest Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog”

Uživajte u delu Marka Kovača „Mistična ispovijest Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog”

Danas, kada Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetog Vasilija Ostroškog, svetitelja i čudotvorca, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog u Crnoj Gori, koji je mesto hodočašća za vernike svih religija, prenosimo kompoziciju Marka Kovača „Mistična ispovijest Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog”.

Marko je prvi kompozitor klasične muzike iz istočne Hercegovine, koji je osnovne i master akademske studije iz kompozicije završio u Beogradu na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi akademika Isidore Žebeljan. Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija. Radi u Beogradu kao muzički producent simfonijskog orkestra RTS i Hora RTS. Komponovao je mnoga dela, koja su mu izvođena na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu.

Na njegovu simfonijsku poemu „Mistična ispovijest Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog“, Simfonijski orkestar RTS sa dirigentkinjom Olgom Biserčić, napravljen je video spot. Video snimatelji: Aleksandar Brković i Srđan Gurović (Trebinje), Video montažer: Bogdan Đurić (Beograd), Dizajneri zvuka: Miloš Marinković i Zoran Marinković (Beograd).

Foto: arhiva M. Kovač