Početna Informacije Sakupljanje knjiga za biblioteku manastira  Jasenovac

Sakupljanje knjiga za biblioteku manastira  Jasenovac

Uprava i članovi Srpske pravoslavne omladine Inzbruk (Spoji) iz istoimenog grada u Austriji, pozvali su sve Srbe širom rasejanja da se odazovu njihovoj humanitarnoj akciji sakupljanja knjiga za biblioteku manastira Jasenovac.
Cilj je da se do 20. avgusta, kada je dan upokojena Diane Budisavljević sakupi što više knjiga na nemačkom i drugim jezicima koje se bave temom: Drugi svetski rat, holokaust, porajmos, genocid nad srpskim narodom, akciju Diane Budisavljević i sličan sadržaj. „Akciju smo pokrenuli uz blagoslov episkopa pakračko-slavonskog Jovana, a po završetku iste uručićemo knjige lično manastiru Jasenovac. Pozivamo vas da se priključite akciji i javite se na mejl ukoliko želite da donirate nove ili polovne knjige: uprava@spoji.org”, uputili su apel članovi Spoji.

Biblioteka se nalazi u neposrednoj blizini mesta gde je bio koncentracioni logor smrti Jasenovac u kojem je stradalo nekoliko stotina hiljada ljudi, najviše Srba, Jevreja i Roma. Biblioteka će uskoro biti smeštena u obnovljenu zgradu nekadašnje Srpske narodne škole gde će biti i manji istraživački centar i biće jedinstvena na prostoru bivše Jugoslavije. Knjige u biblioteci manastira Jasenovac na raznim jezicima, biće besplatno na raspolaganju budućim istraživačima.

„Manastir je do sada u skladu sa svojim mogućnostima prikupio značajan bibliotetski fond koji stalno proširuje, a nadamo se da će to biti slučaj i kroz Vašu podršku u vidu donacija novih i polovnih knjiga na nemačkom, ali i drugim jezicima”, dodali su članovi Spoji.