Početna Događanja FK Srbija 1968 iz Bazela obeležava 55 godina postojanja

FK Srbija 1968 iz Bazela obeležava 55 godina postojanja

Poseban događaj bila je utakmica veterana Crvene Zvezde iz Beograda i FK Srbije iz Bazela

Retko koji srpski klub u dijaspori može da se pohvali takvim stažom, ali Fudbalski klub Srbija 1968 iz Bazela ove godine proslavlja 55 godina postojanja. Kako i samo ime kaže osnovan je još daleke 1968. godine i najstariji je srpski fudbalski klub u rasejanju i jedan od najstarijih u Evropi. Generacije fudbalera prošle su kroz njegove selekcije i ostali verna podrška. Igraju i druže se i danas kao veterani.

A glavno druženje tradicionalno je vezano za 1. maj koji je u Bazelu mali fudbalski praznik. Uz nekoliko utakmica uvek se napravi i druženje i uz pesmu i veselje ostane se satima. I ove godine 30. aprila bio je pravi praznik sporta i radosti u Bazelu. Skupilo se mnogo ljudi, a kao podrška bili su tu i Dopunska nastava na srpskom jeziku, šahovski klub Sorab, KUD Dobrosav Radovanović Kikac. Bila je lepa slika videti sva srpska udruženja iz Bazela na jednom mestu.

Odigrane su tri utakmice. Prvi su na teren istrčali juniori. Dečaci u dresovima FC Srbija puni radosti igrali su jedni protiv drugih trening utakmicu ovog puta pred mnogobrojnom publikom. Zatim je prvi tim­­­ igrao protiv FC Bahleten 2020 prvenstveni meč. Rezultat nije bio baš najsjajniji, domaćin je izgubio sa 4:0, ali to je u ovom danu bilo u drugom planu.

Na kraju fudbalskog dana igrali su veterani FC Srbija 1968 protiv veterana Crvene zvezde. To je bio poseban kuriozitet da su se legende Crvene zvezde našle na terenu sa našim srpsko-bazelskim igračima. Svi su jedva čekali ovu kulminaciju. Bio je ovo nastavak druženja započetog pre 4 godine. U stručnom štabu veterana Crvene Zvezde našli su se: Stojanović, Kantar, Karasi, doktor Todorović, Šestić, Borovnica, a na terenu su se našli: Branko Nikolić Papiga, Slavoljub Janković, Zoran Nikolić Bidža, Zoran Kavaja, Lošmi Vasiljević, Boško Đurovski, Radovan Krivokapić, Todorović, Vlada Mirković, Sanibal Orahovac  i Žela Antonela. Zvezda je dobila tesnim rezultatom 7:6. Svi su uživali u mnoštvu golova, a deca su trčkarala okolu, uzimala autograme i ponosno posle pokazivala dresove sa potpisima svih bivših šampiona.

Recept za ovakav uspeh leži svakako u Upravi koja odlično funkcioniše, jer u protivnom ne bi bilo moguće bilo šta organizovati. Uz predsednika Dejana Jovanovića veliki posao rade i potpredsednik kluba Pera Stajić, šef finansija Predrag Sekulić i Špiko Danijel Borković kao i ostali članovi uprave.

Dejan Jovanović, predsednik FC Srbija: „Jako sam srećan kako je sve proteklo. Ovo je u poslednjih 25 godina sigurno najveći skup ovim povodom. Mnogo mi je drago da smo bili svi zajedno: Dopunska nastava na srpskom jeziku, KUD Kikac, šahovski klub Sorab, ali posebno moram da se zahvalim radnoj ekipi, upravi, igračima i roditeljima juniora koji su uložili veliki trud da sve prođe kako treba. Uz nas je ceo dan i bio Kanal SOS i napraviće lepu reportažu o ovoj našoj proslavi. Na kraju dugujemo veliku zahvalnost našim mnogobrojnim sponzorima, posebno generalnom sponzoru Aci Oparnici Algon, Miru Milovanoviću Liro kredit, EX TIM Kanal servis Dragi Stevanović, ZARIC UMBAU Stanimiru Zaricu i ostalim sponzorima”.

Radovan Jovičić (tata): „Bilo mi je zadovoljstvo da budem u društvu mojih dobrih drugova iz FC Srbija koji su i ove godine kao i prethodnih bili organizatori ovog događaja. Na mene je kao na bivšeg fudbalskog sudiju najveći utisak ostavila utakmica između veterana Crvene Zvezde i veterana FC Srbija”.

Timski rad omogućio je da jedan ovako veliki događaj u potpunosti uspe. Članovi uprave, roditelji, prijatelji FC Srbija pomagali su u svemu, oko organizacije mečeva, posluženja i omogućili svim gostima da se prijatno osećaju i dožive jedan dan za pamćenje.

Za portal Rasejanje.info Andrijana Adamović