Početna Događanja Dani srpske kulture i svetovasilijevski sabor održani u Tićinu u Švajcarskoj

Dani srpske kulture i svetovasilijevski sabor održani u Tićinu u Švajcarskoj

Proteklog vikenda u kantonu Tićino u Švajcarskoj održane su dve velike manifestacije koje su privukle veliki broj posetilaca. U subotu 13. maja 2022. godine u Luganu je održana manifestacija „Dani srpske kulture – Desankini dani” u organizaciji SKU Desanka Maksimović iz Lugana.

Učenici Srpske dopunske škole u Tićinu sa učiteljicom Natašom Malešević se svake godine tradicionalno pridružuje Danima srpske kulture i na taj način doprinose čuvanju srpskog jezika, kulture i tradicije.  I ovogodišnja manifestacija je otvorena himnom Bože pravde. Zatim su učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku iz Lugana izveli pesmu Tamo daleko, dok ih je na harmonici pratio Vojislav Marković, takođe učenik Dopunske nastave na srpskom jeziku.

Foto: arhiva N. Malešević

Kako mora da se čuva i neguje  od zaborava jezik koji su nam preci ostavili u amanet, pokazale  su učenice Ana Mitrović, Andrea Milošević, Tamara Jović i učenik Teodor Jović koji su recitovali pesme naših velikih pisaca. Za sam kraj manifestacije Emilija Mijić, Sara Radovanović i Jovana Spasojević su otpevale pesmu Jedna zemlja, jedan tim a svima ostalim je bilo dozvoljeno da im se pridruže  i da puste emocije da ih ponesu.

Predsednica udruženja SKU Desanka Maksimović iz Lugana Marija Miladinović se zahvalila učiteljici na saradnji i pomoći koju pruža udruženju kao i na trudu, ljubav i požrtvovanosti koju posvećuje deci. Ovaj lep događaj su pored organizatora udruženja posetili i gosti Kulturnog centra Radoje Domanović iz Rače, Udruženje Veliko kolo iz Novog Sada, udruženja Sveti Sava iz Belincone  kao i učiteljica Jelena Mitrović s predstavnicima učenika i roditelja.

Dani srpske kulture u Luganu bili su prilika da se srpska zajednica predstavi građanima Lugana i okolnih gradova, ali i da se međusobno okupe i na prigodan način predstave svoju kulturu. Program je obuhvatao folklorne nastupe, pevanje i recitovanje pesama kao i degustaciju tradicionalnih srpskih jela koja su spremile vredne članice udruženja Desanka Maksimović.

U nedelju, 14. maja 2023. godine  održan je deseti jubilarni Svetovasilijevski sabor povodom zavetne slave Crkvene opštine u Tićinu – Svetog Vasilija Ostroškog. Organizatori sabora bili su Srpska pravoslavna crkva u Tićinu, članovi udruženja Sveti Sava i humanitarna organizacija Nemanjići-Tićino. Sabor je otvorio sveštenik Marko Knežević koji se zahvalio svima prisutnima i podsetio zašto treba da se okupljamo a ne otuđujemo kada smo već daleko od svoje otadžbine.

Program su otvorili učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku vođeni učiteljicom Natašom Malešević. Učenica Nevena Spasojević je za početak pročitala biografiju Svetog Vasilija Ostroškog a zatim su usledile recitacije i pesme.

Događajima je prisustvovao i ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj Konfederaciji Goran Bradić koji se zahvalio organizatorima obe manifestacije, ostalim srpskim udruženjima i učiteljici Dopunske nastave na srpskom jeziku na angažovanju i na aktivnostima očuvanja srpskog identitet, jezika, kulture, vere i tradicije. Okupljenima na Danima srpske kulture se obratio i zamenik gradonačelnika Lugana, Roberto Badarako, u ime grada Lugana i gradskog sekretarijata za kulturu na čijem je čelu. Predsednik Crkvene opštine Tićino Milenko Stanković  predao je prigodne poklone gostima uz veliku zahvalnost što su podržali ove manifestacije.