Početna Vesti Zahvalnost grada Valjeva Stojadinu Mirkoviću

Zahvalnost grada Valjeva Stojadinu Mirkoviću

U Parku Vide Jocić na Jadru, danas će, u sredu, 17. maja u 11 časova biti otkrivena spomen-bista vojniku Stojadinu Mirkoviću.  Pored porodice Stojadina Mirkovića, otkrivanju će prisustvovati predstavnici Ministarstva odbrane i predstavnici grada Valjeva.

Stojadin Mirković, „Heroj sa Povlena”,  mladić od 19 godina iz sela Gornje Leskovice kod Valjeva, služeći u JNA,  29. septembra 1991. godine poginuo je sa majorom Milanom Tepićem u Hrvatskoj, u kasarni u Bedeniku pored Bjelovara. Njegovo herojsko ponašanje i svesno žrtvovanje života, kako bi sprečili da velika količina naoružanja padne u ruke neprijatelja, zadužili su Grad Valjevo da podizanjem spomen-biste sačuvamo uspomenu na ovog hrabrog mladića, istakli su predstavnici Grada Valjeva.

„Imao je svega 19 godina i odbio je da posluša samo jedno naređenje – ono koje se odnosilo na predaju. U smrt, ali i večnost, otišao je sa svojim nadređenim, majorom Milanom Tepićem. Vojnik Stojadin Cole Mirković, junak je sa padina Povlena kojim se ponosi ceo valjevski kraj, ali o kome šira javnost, nažalost, malo zna. Major Milan Tepić je 29. septembra 1991. godine, kako bi sprečio predaju skladišta municije pripadnicima hrvatskog Zbora nacionalne garde, minirao objekat u Bedeniku kod Bjelovara, u kojem je bilo 170 tona eksplozivnih sredstava. Pored Tepića, poginuo je i vojnik na odsluženju redovnog vojnog roka, Stojadin Mirković koji, uprkos majorovoj naredbi, nije hteo da se preda. Hrvatska strana je potvrdila gubitak 11 svojih vojnika, a posle predaje streljali su komandira straže na tom objektu Ranka Stevanovića. Tepić je 19. novembra 1991. godine proglašen narodnim herojem, jedinim u ratnim dešavanjima devedesetih, a Mirković je posthumno odlikovan Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena. U selu Gornje Leskovice kod Valjeva, na padinama Povlena, rođen je početkom 1972. godine Stojadin Mirković. Tu i dalje živi njegova majka”.

Stojadin Cole Mirković
Foto: Vikipedija