Početna Događanja U Frankfurtu održana tradicionalna priredba za decu „Ala je lep ovaj svet”

U Frankfurtu održana tradicionalna priredba za decu „Ala je lep ovaj svet”

Proteklog vikenda u Frankfurtu, održani su tradicionalni „Majski susreti pisaca dijaspore”, kao i tradicionalna priredba za decu „Ala je lep ovaj svet”.

U prepunoj sali dece, njihovih roditelja, nastavnika dopunske nastave na srpskom jeziku, pesnika i pisaca iz matice i rasejanja, kao i brojne publike, održali smo ovogodišnju priredbu sa decu „Ala je lep ovaj svet”. Na ovoj tradicionalnoj smotri recitatora učestvovali su učenici dopunske nastave na srpskom jeziku iz Bavarske, Baden-Virtemberga i Hesena, kao i članovi Literarne sekcije Udruženja pisaca Sedmica – Ršum škola.

Ovo je 17. priredba po redu i jedina kao takva u Evropi, koja ima za cilj očuvanje maternjeg jezika i sprečavanje asimilacije. Ova priredba je takmičarskog karaktera, gde se održava takmičenje učenika u recitovanju u dve kategorije, od 1. do 4. i od 5. do 8. razreda.

Đaci i nastavnici na manifestaciji „Ala je lep ovaj svet”
Foto: Srpska škola u Hesenu

Ovogodišnji dobitnici nagrade su:

U kategoriji od 1. do 4. razreda prvu nagradu osvojio je Vito Vujanović, učenik 2. razreda sa recitacijom „Kad sam ja bio veliki”, autora Miroslava Mike Antića.

Druga nagradu pripala je Aleksiji Sobolevski, učenici 1. razreda sa recitacijom „Da li mi verujete”, autora Duška Radovića, dok je treću nagradu ponela Iva Kizić, učenica 2. razreda sa recitacijom „Cica iz Grivca”, autora Dobrice Erića.

U ovoj kategoriji pohvaljeni su: Marko Nikolić, učenik 1. razreda sa recitacijom „Srpska đevojka” nepoznatog autora, Milica Milosavljević, učenica 2. razreda sa recitacijom „Krvava bajka” od Desanke Maksimović, Jelena Sajić, učenica 3. razreda sa recitacijom „Domovina se brani lepotom” autora Ljubivoja Ršumovića,

Ksenija Ðenadić, učenica 1. razreda sa recitacijom „Dobro jutro dobri svete” autorke Tatjane Milanović.

U kategoriji od 5. do 8. razreda prvu nagradu ponela je Sofija Beslać, učenica 6 razreda sa recitacijom „Drhtava pesma”, autora Miroslava Mike Antića.

Drugonagrađena je Leontina Damjanović, učenica 8. razreda sa recitacijom „Usne”, autora Miroslava Mike Antića.

Treću nagradu dobila je Julija Dobrić, učenica 8. razreda sa recitacijom „Neki te ne vole ljudi”, autora Nedeljka Popadića.

BAMBI ORFEJ sa ovogodišnjeg takmičenja recitatora za izvanredan scenski nastup ponela je Sanja Stojanović, učenica 7. razreda sa recitacijom „Prkosna pesma”, autora Dobrice Erića.

Pohvaljeni su: Elena Janković, učenica 8. razreda sa recitacijom „Među svojima” autora Vladislava Petkovića Disa, Georgije Lav Popović, učenik 5. razreda sa recitacijom „Jezik na kom volim”, autora Dina Zavarko, Dana Vehter, učenica 7. razreda sa recitacijom „Najmanja pesma”, autora Miroslava Mike Antića, Andrea Bjedov, učenica 6. razreda sa recitacijom „Običnim rečima rečeno”, autora Biljane Stanojević.

Nagrađeni učenici u Frankfurtu
Foto: Srpska škola u Hesenu

Članovi žirija bili su: Milena Dimitrijević, direktorka Narodne biblioteke Vuk Karadžić iz Velikog Gradišta, Jasminka Marković, direktorka Narodne Biblioteke Stefan Prvovenčani iz Kraljeva i Slavica Mastikosa Panzalović, književnica iz Beograda.

Gosti iz domovine bili su Vlasta Cenić, pesnik iz Doljevca i Gordana Timotijević, književnica iz Kraljeva, koji su deci poklonili mnogo lepih stihova i kratkih priča, izmamivši bezbroj osmeha i aplauza. Druženje sa njim ostaće svima nama u lepom sećanju. Hvala im do neba!

U muzičkom delu programa učestvovali su mališani Kulturnog – Umetničkog – Društva Dunav iz Hohajma, koji su izveli splet igara iz Srbije. Program je otvorio Filip Tomic, muzičkim numerama na gitari, a Vukašin Mišović upotpunio je program izvođenjem spleta srpskih kola na harmonici. Na kraju programa mlađana Nika Žurkić je otpevala pesmu ,,Kad bi svi ljudi na svetu”.

Posebnu zahvalnost, dugujemo našim ovogodišnjim voditeljima Emiliji Jeftić, Mariji Tomić i Vladimiru Mišoviću, na koje smo veoma ponosni.

Hvala svima koji su dali svoj doprinos realizaciji ove značajne dečije priredbe, sa radošću vas očekujemo dogodine. A do tada, budite deco vredni, pametni, mudri i još više uspešniji!

Izvor: Udruženje pisaca Sedmica, Frankfurt