Početna Događanja Majski susreti pisaca dijaspore održani u Frankfurtu

Majski susreti pisaca dijaspore održani u Frankfurtu

U organizaciji Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta protekle nedelje održani su 27. po redu Majski susreti pisaca dijaspore. Otpočeli su, po tradiciji, svečanim prijemon u prostorijama Generalnom konzulatu Republike Srbije, gde je, sve prisutne pozdravio generalni konzul Branko Radovanović. Pesnici Vlasta Cenić iz Doljevca i Danica Dana Dodić iz Pariza, svojim stihovima otvorili program Majskih susreta pisaca dijaspore. Celodnevni program nastavljen je sutradan u dvorani gradske kuće Gutleut, priredbom za decu „Ala je lep ovaj svet” i „Majskom pesničkom noći”.


Foto: Udruženje pisaca Sedmica

Pesnici iz rasejanja i otadžbine su kasnih večernjih sati govorili svoje stihove. Tradicionalno dodeljeni su zlatni, srebrni i bronzani Orfej, za najbolje neobjavljene pesme. Zlatni Orfej ove godine dobio je Vlasta Cenić iz Doljevca, srebrni Danijela Božičković Radulović iz Petrovca na Mlavi, a bronzani Tatjana Milovanović iz Frankfurta.

Ovogodišnji članovi žirija bili su Danka Spasojević, Dragana Tipsarević i

Dragan Jeftić. Majskim susretima pisaca dijaspore ove godine su prisustvovali Milena Dimitrijević, direktorka Narodne biblioteke Vuk Karadžić, Jasminka Marković, direktorka Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani iz Kraljeva,

Danka Spasojević, rukovodioca matične službe Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani iz Kraljeva, Grozdana Lučić Lalić, generalni sekretar Udruženja Književnika Srbije, Vlasta Cenić, knjizevnik iz Doljevca, Gordana Timotijević, književnica iz Kraljeva, Dragana Tipsarević iz Kraljeva, Violeta Dimitrić, novinarku i pesnikinju iz Beograda. Pridružili su se i ovogodišnji učesnici Karavana kulture u organizaciji Saveza Srba u Francuskoj Petra Gojković iz Pariza i njegovih saradnika iz oblasti književnosti, muzike, modne revije, vinarstva i rukotvorina.

„Čestitamo svim dobitnicima i želimo još puno uspeha u daljem stvaranju!

Susreti su završeni u nedelju 14. maja posle obilaska znamenitosti grada Frankfurt.

Srdačan pozdrav svima i do sledećeg viđenja i druženja”, poručila je uprava Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta.