Početna Informacije Predstavnici HO Srbi za Srbe, ogranka u Crnoj Gori, dobili medalju Eparhije...

Predstavnici HO Srbi za Srbe, ogranka u Crnoj Gori, dobili medalju Eparhije budimljansko-nikšićke

U Đurđevim Stupovima pokraj Berana, na Đurđevdan, nakon svete liturgije, članovima humanitarne organizacije Srbi za Srbe, ogranka u Crnoj Gori dodeljena je medalja Svetog Georgija I stepena za pokazanu ljubav i dobročinstvo prema svojoj svetoj crkvi, a naročito prema potrebinima i narodnim kuhinjama u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj.

Najviše odlikovanje ove eparhije primila je Milijana Milojević, predsednica ogranka Organizacije u Crnoj Gori. Nakon dodele medalje episkop budimljansko-nikšićki Metodije, pohvalio je organizaciju i njihov rad: „Toliko su doprineli svojim tihim radom, nesebičnim zalaganjem i trudom bratskim i sestrinskim, i ljubavlju, prikupljajući pomoć i pomažući gde je najpotrebnije, u najzabačenija mesta i pronalazeći ljude kojima treba pomoći. Toliko je to udruženje uradilo i doprinelo da smo mi u Eparhiji odlučili da im damo jedan skromni znak zahvalnosti, na dan Svetog Đorđa i slavu ovog manastira i stolice Eparhije budimljansko-nikšićke, a to je Zlatni orden Svetog Đorđa prvog stepena”.

Medalja Svetog Đorđa prvog stepena za predstavike HO Srbi za Srbe
Foto: HO Srbi za Srbe Crna Gora

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe deluje u Crnoj Gori već više od 15 godina, a zvanično je registrovana 2015. godine uz blagoslov blaženopočivog mitropolita Amfilohija. Pomogla je mnogim porodicama širom Crne Gore, a poslednjih godina posebno je aktivna na području Eparhije budimljansko-nikšićke.

Porodice dobijaju pomoć u vidu izgradnje, kupovine i renoviranja kuća, kao i nabavke poljoprivredne mehanizacije, životinja za uzgoj, alata za rad, građevinskog materijala, nameštaja, bele tehnike i druge raznovrsne pomoći. Po obimu pomoći izdvajaju se akcije za porodice Dedić kod Gusinja, Babić kod Berana, Garović kod Rožaja, Minić kod Bijelog Polja, Matović kod Nikšića i druge.

Malo prije ovog svečanog čina, Humanitarnoj organizaciji Srbi za Srbe stigao je i zvaničan blagoslov episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija. „Radujemo se svim budućim aktivnostima na području Crne Gore!”, naglasili su članovi primivši odlikovanje.  „U Crnoj Gori smo u 2022. godini uspeli da pomognemo 15 porodica sa ukupno 61 detetom kao i narodnu kuhinju u Podgorici. Izgradili smo i kupili tri kuće, sproveli smo završetak, renoviranje, dogradnju i druge građevinske radove na sedam kuća, građevinski materijal smo obezbedili za 11 porodica, kupili smo 105 komada nameštaja i bele tehnike, kosačicu, stomatološku opremu, alat za šišanje i 400 kokošaka. Pored brojnih akcija pomoći, volonteri i prijatelji naše organizacije vredno su radili na organizaciji čak 44 humanitarna događaja koji su održani u Herceg Novom, Bijelom Polju, Grblju, Nikšiću, Beranama, Tivtu, Podgorici, Pljevljima, Kotoru i Danilovgradu. Za tekuću godinu u planu su akcije pomoći za brojne druge porodice širom Crne Gore s obzirom da trenutno imamo više od 70 porodica na čekanju”.

Milijana Milojević, predsednica organka HO Srbi za Srbe u Crnog Gori sa ordenom
Foto: HO Srbi za Srbe Crna Gora