Početna Vesti Zbirka „Prvi samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu” upisana je u Uneskov Međunarodni...

Zbirka „Prvi samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu” upisana je u Uneskov Međunarodni registar

Dokumentarna zbirka „Prvi samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu”, čiju nominaciju su zajedno sa Republikom Srbijom podneli Indonezija, Indija, Egipat i Alžir, upisana je u Uneskov Međunarodni registar „Pamćenje sveta”.

Nominacioni dosije, za koji je ispred Srbije dorinos dao Arhiv Jugoslavije, dokumentuje Prvi samit Pokreta nesvrstanih, koji je označio aktivnu ulogu zemalja Trećeg sveta u smanjenju svetskih tenzija, pozivajući na kraj kolonijalizma, imperijalizma i rasizma, kao i promociju mirne koegzistencije i svetskog mira. Za 60 godina postojanja Pokret je okupio 120 zemalja.

Zbirka se sastoji se od 76 tekstualnih arhiva, 242 fotografije, jedne audio arhive i 15 filmova. Program „Pamćenje sveta” Unesko je pokrenuo 1997. godine da bi se sačuvala i promovisala svetska kulturna dokumentaciona baština od univerzalne vrednosti. Svetski registar kulturne dokumentacione baštine pandan je svetskom registru nepokretnih spomenika kulture.

Zajedno sa zbirkom „Prvi samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu”, u Međunarodni registar „Pamćenje sveta” upisane su 63 dokumentarne zbirke, i sada je ukupan broj zbirki u registru 494.

Izvor: Ministarstvo kulture Republike Srbije