Početna Informacije Pomozimo da se Dan Nikole Tesle u Severnoj Americi slavi kao veliki...

Pomozimo da se Dan Nikole Tesle u Severnoj Americi slavi kao veliki internacionalni festival

Dan Nikole Tesle u Kanadi na Nijagarinim vodopadima srpska zajednica obeležava poslednjih 13 godina. I ove godine ovaj veliki dan će biti svečano obeležen. Za uspešnost ove manifestacija srpska zajednica se bori godinama i sada joj je potrebna finansijska pomoć svih nas. Prenosimo pismo direktora škola Nikola Tesla u Nijagari Borislava Bore Živkovića, čijim trudom i zalaganjem je u najvećom meri i najviše i urađeno (u Nijagari se 10. jul, dan rođenja Nikole Tesle slavi kao praznik grada, protekle godine 10. jula zvanično je otvoren Trg Nikole Tesle…). Prenosimo pismo u celosti uz želju da što veći broj ljudi podrži ovu akciju.

Poštovani prijatelji,

Obraćam vam se u ime Srpske škole Nikola Tesla, odnosno ispred organizacionog odbora festivala Dan Nikole Tesle u Nijagara Folsu, u Kanadi.

Kao što je mnogima već poznato, Srpska škola Nikola Tesla sa Nijagarinih vodopada, poslednjih 13 godina, svakog 10. jula, obeležava rođendan najvećeg srpskog genija, Nikole Tesle, manifestacijom Dan Nikole Tesle. Od samog početka, kako ovom manifestacijom, tako i raznim drugim edukativnim aktivnostima, posebno u saradnji sa Kanadskim Tesla Tehničkim muzejom  (http://www.cttmuseum.com/), činimo sve kako bismo Teslin lik i delo prikazali na način koji mu dolikuje.

Našim zalaganjem, 2015. godine doneta je zvanična proklamacija grada Nijagare da se 10. juli slavi kao praznik u našem gradu.  2019. godine dobili smo i proklamaciju prvog Trga Nikole Tesle u Severnoj Americi, pored samih Nijagarinih vodopada, koje godišnje poseti desetak miliona turista. Teslin trg je zvanično otvoren 10. jula 2022. godine, na prošlogodišnjoj manifestaciji Dan Nikole Tesle. Iako smo za ovih 13 godina učinili mnogo, smatramo  da možemo da uradimo još više kako bismo promovisali Teslu širom Kanade, jer on je na ovim prostorima, gde je najviše stvarao, potisnut i gotovo zaboravljen. Glavni cilj naše misije je da Nikola Tesla postane deo kanadskog obrazovnog sistema.

Poslednjih decenija svi smo svedoci kolika se hajka vodi protiv našega naroda. Koliko se istorijske činjenice pokušavaju izbrisati, ličnosti iz te istorije omalovažiti ili prisvojiti. Svedoci smo pisanja neke nove istorije po ukusu jačega. Nažalost, u celom tom „istorijskom prekrajanju“ ništa bolje nije prošao ni naš Nikola Tesla. I danas, kada smo svedoci svega toga, postavlja se pitanje šta mi kao narod kojem je i Tesla pripadao činimo ili šta možemo učiniti da se ta istorijska nepravda ispravi.

Zato vam se i obraćamo ovim pismom, u nadi da ćete se pridružiti našoj inicijativi da manifestacija Dan Nikole Tesle, koja je do sada više bila memorijalni skup na Trgu Nikola Tesla u Nijagari, preraste u jedan veliki internacionalni festival, koji bi bio jedan od najvećih festivala posvećenih Nikoli Tesli u Severnoj Americi, a možda i na svetu. Naglašavamo „internacionalni” jer bi počevši od ove godine naši gosti, kako u programu, tako i u publici, bili i pripadnici drugih nacija, budući da je Tesla podjednako važan za sve nas. Da ovim festivalom pošaljemo snažnu poruku da ćemo o Teslinom značaju, glasno i neprestano govoriti.

Nakon angažovanja našeg prijatelja Toma Rakočevića, člana parlamenta u Ontariju, odnosno proglašenja 10. jula za Dan Nikole Tesle na nivou provincije Ontario, dobili smo veliki zadatak da budemo glavni organizatori proslave. Pored podrške gradonačelnika Nijagare, naše ambasade u Otavi i članova provincijskog i državnog parlamenta, značaj ovog projekta prepoznali su i predstavnici  Niagara Parks Commission koji su odlučili da učine izuzetak i odobre nam lokaciju i datum koji smo priželjkivali (s obzirom da u letnjem periodu ne dozvoljavaju nikakve festivalske aktivnosti u Queen Victoria parku zbog velikog broja turista).

Prvi Nikola Tesla Day International Festival održaće se 9. jula (nedelja) u Queen Victoria parku, pored samih Nijagarinih vodopada, od 18 – 23 časa, uz veliki vatromet u 22 časa i vodopade koji će u to vreme biti u bojama srpske trobojke.

Takođe, u saradnji sa Niagara District School Bord, kao i sa ministrom obrazovanja Ontarija, koga smo pozvali kao posebnog gosta na festival, planiramo veliki broj aktivnosti do samog festivala, promociju festivala u školama širom Ontarija, učešće učenika i studenata kako u nagradnom konkursu o Nikoli Tesli, tako i u izložbenom programu koji će se održati u okviru festivala.  Mnogobrojne javne ličnosti biće uključene u projekat, TV i radio stanice, novine i sl.  Nastojaćemo da se festival i direktno prenosi, kako za ljude u našoj matici Srbiji, tako i širom sveta.

Naravno za sve to, pored dobre volje i velikog rada, potrebna su i velika novčana sredstva kako bi se pokrili troškovi ovako velike organizacije. Pored novčane pomoći, od ogromne važnosti je i vaše prisustvo u što je moguće većem broju. Da naši ljudi, ne samo iz regiona Nijagare, nego širom provincije Ontario pa i van nje, svojim prisustvom pokažu koliko smo jedinstveni, ponosni i odlučni u očuvanju svog identiteta, kroz borbu za istinu o našem velikom Nikoli Tesli. Srpska škola „Nikola Tesla“, kao organizator ove manifestacije, registrovana je i kao charity organizacija, tako da ako odlučite da nam pomognete, za svaku vašu donaciju možemo izdati i račun koji možete prikazati kod izrade takse.

Sponzorski paketi za kompanije i udruženja će biti poslati širom provincije Ontario. Ako želite da nam pomognete preko svog registrovanog biznisa ili kompanije, a niste dobili sponzorski paket, pošaljite nam vašu adresu na e-mail nikolatesladayfestival@gmail.com i mi ćemo vam proslediti paket.

Za sve vas koji lično želite da nam se pridružite i pomognete u ovoj misiji, svoju donaciju možete uplatiti kreditnim karticama preko  naše nove web stranice festivala www.nikolatesladayfestival.com, klikom na dugme DONATION. Sve pogodnosti reklamiranja kompanija i udruženja se mogu videti u sponzorskom paketu festivala, a imena donatora sa iznosom njihovih donacija biće objavljena na zvaničnoj web stranici festivala.

Iskreno se nadamo da ćete nas podržati u realizaciji ovog značajnog projekta.

U ime Srpske škole Nikola Tesla unapred vam se zahvaljujem,

Borislav Živković

www.nikolatesladayfestival.com