Početna Kultura U Parizu povodom 50 godina postojanja Kulturnog centra Srbija otvorena izložba posvećena...

U Parizu povodom 50 godina postojanja Kulturnog centra Srbija otvorena izložba posvećena Savi Šumanoviću

Izložba „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“, kojom je započeto obeležavanje jubileja – pola veka postojanja Kulturnog centra Srbije u Parizu, zasniva se na istoimenom projektu koji je realizovan kao jedan od vodećih projekata u okviru programa Fondacije Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture, s idejom da se predstave najnoviji rezultati istraživanja koji pokazuju Šumanovićevu povezanost sa francuskom kulturom i internacionalnom pariskom scenom.

Predstavljeno je devet slika i četiri crteža iz Galerija Matice srpske i osam crteža iz Spomen-zbirka Pavla Beljanskog , zatim video animacije slika „Doručak na travi” (Spomen-zbirka Pavla Beljanskog) i „Pijana lađa” (Muzej savremene umetnosti Beograd), a postavka će dodatno biti upotpunjena posebnim video segmentom sa važnim primerima Šumanovićevog slikarstva, kao i radovima njegovih uzora i savremenika iz javnih i privatnih kolekcija.


Foto: Ministastvo kulture RS /Kulturni centar Srbije

Izložba „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata”, je otvorena u četvrtak uveče i otvorila ju je potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković. Ona je tom prilikom naglasila da „Kulturni centar u Parizu ima značajnu ulogu u jačanju kulturnih veza između Srbije i Francuske jer pariskoj i francuskoj publici uspešno približava svu raznolikost i raznovrsnost srpske kulture, gradeći mostove i povezujući naše narode, institucije i pojedince”. Podsetila je i na činjenicu da se veliki broj umetnika iz Srbije školovao u Parizu i u tom gradu stekao svetsku slavu, da među njima, svojim darom i autentičnom slikarskom veštinom Sava Šumanović zauzima počasno mesto, a njegovo delo verno simbolizuje povezanost kultura dve zemlje.

„Dela znamenitog srpskog slikara prisutna su u Parizu, jednom od svetskih centara umetnosti, duže od jednog veka. Prestonica Francuske poslužila je srpskom slikaru kao tema i motiv za neka od najznačajnijih radova njegovog opusa. Družeći se i sarađujući sa najuticajnijim umetnicima svoga doba u ovom gradu, Sava Šumanović prenosio je u otadžbinu ne samo svoje impresije o aktuelnim umetničkim kretanjima, već i duh jednog vremena“, istakla je ministarka, dodavši da su međunarodne aktivnosti umetnika, ustanova i organizacija među prioritetima Ministarstva kulture, a Kulturni centar Srbije u Parizu jedna od najvitalnijih tačaka kulturne diplomatije.

„Kulturni centar Srbije u Parizu čini da bolje upoznamo i više razumemo jedni druge i da zajedno negujemo tradicionalno prijateljstvo između dva naroda“, dodala je.