Početna Događanja U Beogradu za vikend održan Svesrpski dečji sabor uz učešće mladih iz...

U Beogradu za vikend održan Svesrpski dečji sabor uz učešće mladih iz rasejanja i regiona

Svesrpski dečji sabor, peti po redu, u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd održan je minule nedelje u Beogradu. Ovo okupljanje, koje je usmereno ka deci srpskog porekla, uzrasta od 9 do 13 godina iz dijaspore, regiona i Srbije, je po rečima organizatora, „uspostavljanje trajnih veza sa zemljom porekla, razvijanje osećanja pripadnosti i povezivanje sa vršnjacima iz Srbije”. Ove godine na Saboru su bili deca iz Austrije, Severne Makedonije, Mađarske, Nemačke, Rumunije i Hrvatske.

Mladi iz rasejanja i regiona su imali priliku da se druže, neguju srpski jezik i stvore trajna prijateljstva. Oni su bili smešteni kod novih drugara osnovane škole Starina Novak iz Beograd.  Srpsku istoriju i kulturu upoznali su kroz bogat kulturno-umetnički program i edukativnu radionicu „Beograd kroz vekove”. Posetili su Narodnu skupštinu Republike Srbije (gde su u holu skupštine pogledali izložbu posvećenu Svesrpskom dečijem saboru) zatim Hram Svetog Save i spomenik Stefanu Nemanji.


Foto: Dečji kulturni centar Beograd

Na početku programa decu su pozdravili ministar bez portfelja Đorđe Milićević i Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. „Vaše prisustvo melem je u ovim teškim trenucima”, istakao je  Arno Gujon, zahvalivši se svima što su došli u Beograd. Ujedno on se zahvalio i njihovim domaćinima iz beogradske škole Starina Novak. On je izrazio nadu da će prijateljstva koja steknu u Beogradu biti razlog više da češće dolaze u Srbiju. „Hvala i vašim roditeljima što su vas pustili da dođete, iako znam da su mnogo brinuli zbog toga. Ipak, Sabor je uvek bio i ostaće sinonim za druženje, zato što prijateljstva koja se rađaju u detinjstvu ostaju urezana u pamćenje zauvek. Novi drugari koje ste na ovom saboru stekli razlog su više da što češće dolazite u Srbiju jer ovo je vaša kuća”, naglasio je Arno Gujon.

„Da bismo napredovali, da bismo živeli u miru, da bi imali nadu u bolju budućnost, potrebna nam je sloga i jedinstvo. Ova manifestacija je upravo najbolja slika sloge i jedinstva. Mladi iz srpske dijaspore i deca iz Srbije danas su ovde zajedno i kroz druženje, pesmu i igru jačaju međusobne veze, razvijaju osećaj pripadnosti i patriotizma”, istakao je ministar Milićević, koji je i otvorio ovu manifestaciju.

Koncert je završen himnom manifestacije „Pozdrav iz Srbije”, koju su pevali dečiji horovi – Hor DKCB i hor Čarolija.

Nastupila su deca hora organizacije SPKD Prosvjeta Austrija iz Austrije, Obrazovni centar Nikola Tesla iz Mađarske, Srpski kulturni centar iz Ofenbaha u Nemačkoj, Teoretska gimnazija Dositej Obradović iz Rumunije, Vukovarsko srpsko pevačko društvo Javor – hor Javorčići iz Hrvatske, KUD Srpski vez iz Severne Makedonije, Umetnički centar Talija, vokalna grupa OŠ Starina Novak, hor Čarolija i Leontina kao i hor Dečjeg kulturnog centra Beograd.