Početna Događanja SKC Stevan Mokranjac iz Beča pobednik 25. po redu Evropske smotre srpskog...

SKC Stevan Mokranjac iz Beča pobednik 25. po redu Evropske smotre srpskog folklora dijaspore, održane u Novom Sadu

Predstavnici Austrijskoj saveza srpskog folklora su nakon održane 25. po redu Evropske smotre srpskog folklora dijaspore u Novom Sadu prezadovoljni. Njihov član SKC Stevan Mokranjac iz Beča  je apsolutni pobednik ovogodišnje smotre sa osvojenih 99.9 poena. Ovom klubu je dodeljen i čuveni prelazni pehar u liku srpskog seljaka, koji se popularno naziva „Čiča”.


Foto: ASSF

Osim igračaSKC Stevan Mokranjac na ovoj manifestaciji učestvovalo je još 9 klubova iz Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF), koji su se predstavili u takmičarskom i revijalnom delu Smotre – KSD Bambi (Beč), KUD Jedinstvo (Beč), KUD Mladost (Leobersdorf), KUD Jovan Jovanović Zmaj (Solenau), KUD Jovan Jovanović Zmaj (Feldkirh), KSZS (Salcburg), KUD Opanak (Salcburg) i Udruženi ansambli „Zavičaj – Nikola Tesla” (Klagenfurt i Filah).

„Želim da čestitam svim učesnicima Smotre, a na prvom mestu društvima koja dolaze iz Austrije. I ove godine su pokazali zavidan kvalitet negovanja i prezentacije srpske tradicije i folklora.Takođe, čestitam SKC Stevan Mokranjac na osvojenom prvom mestu. Ova pobeda je još jednom dokazala da društva u Austriji vredno rade i da se dosta energije i truda ulaže u sve aktivnosti na očuvanju srpskog jezika, kulture, narodne igre i tradicije. Zahvaljujem se igračima i umetničkim rukovodiocima svih društava iz Austrijskog saveza srpskog folklora koji su učestovali na Smotri, svi su imali podjednako dobre nastupe i na vrlo dostojan način predstavljali Savez. Smotra je bila dobra, društva iz Evrope koja su učestvovala imala su priliku da predstave svoj rad u predhodnom periodu, mladi su se družili, atmosfera je bila odlična”, istakao je predsednik Austrijskog saveza srpskog foklora, Aleksandar Stanković.

Na ovogodišnjoj Smotri je učestvovalo 45 društava iz cele Evrope, od kojih je 35 nastupilo u takmičarskom, a 10 u revijalnom delu manifestacije. Svečanom otvaranju su prisustvovali Dejan Savić, specijalni izaslanik i savetnik za kulturu predsednika Republike Srbije, Đorđe Milićević, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za dijasporu, Arno Gujon, direktor Uprave za dijasporu i Srba u regionu,  predstavnici Ministarstva kulture Republike Srbije i grada Novog Sada, episkop bački Damaskin…

O Austrijskom savezu srpskog folklora (ASSF)

Austrijski savez srpskog folklora osnovan je 2020. godine i okuplja 26 srpskih udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije. Glavna misija ASSF je da razvija, unapređuje, koordinira i povezuje kulturno-umetnička društva, kako međusobno, tako i sa drugim relevantnim ustanovama kulture u matici i Republici Austriji, dok je glavna delatnost očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara.