Početna Kultura Dokumentarni film „Mali i veliki” reditelja Želimira Gvardiola  nagrađen u Brazilu

Dokumentarni film „Mali i veliki” reditelja Želimira Gvardiola  nagrađen u Brazilu

Na 12. Međunarodnom festivalu uranijumskog filma (International Uranium Film Festival) u Riju de Žaneiru, nagradu za najbolji dokumentarni kratki film dobio je film „Mali i veliki” srpskog reditelja Želimira Gvardiola. Film je realizovan uz podršku Ministarstva kuture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije i nekoliko privatnih donatora.

Aktivista i naučnik Damasio A. Lopez iz Novog Meksika primio je nagradu u ime reditelja, i tom prilikom je rekao: „Ovaj dokumentarac nam pokazuje posledice široke upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom koju je NATO bacio na Srbiju, i žrtve kakve do sada nismo videli. Veoma dirljivo, vrlo autentično”.

Dvadeset i tri godine posle bombardovanja Srbije 1999. godine, bacanja bombi sa osiromašenim uranijumom i uništavanja hemijskih postrojenja od strane NATO pakta, ekipa ovog dokumentarnog filma putuje u potrazi za preživelima posle izvršenog ekološkog genocida, koji za posledicu ima trajno zagađenje voda, vazduha i zemlje, koje i dalje truju.

Evropska premijera kratkog dokumentarnog filma „Mali i veliki” održana je u Portugalu, na festivalu CineEco 2022 – XXVIII International Environmental Film Festival of Serra da Estrela – Seia, a koji je jedan od vodećih specijalizovanih svetskih ekoloških festivala, i to u zvaničnom takmičarskom programu. Posle toga je prikazan i na drugim festivalima, uključujući Festival autorskog filma u Beogradu.

Ekipu filma čine scenarista i reditelj Želimir Gvardiol, direktor fotografije Miodrag Milošević, kamerman Miloš Krasulja, kompozitor Damjan Ćirilović, montažer Andrej Križan. Izvršna producentkinja je Biljana Stanojević, a film je nastao u produkciji kuće PRADOK iz Beograda.

Osnovan 2010. godine Međunarodni festival uranijumskog filma (IUFF) posvećen je pitanjima nuklearnog goriva, od iskopavanja uranijuma do nuklearnog otpada, od nuklearnog rata do nuklearnih nesreća.

Za proteklih dvanaest godina, festivali uranijumskog filma nisu se održavali samo u Riju, već i u Berlinu, Nju Delhiju, Njujorku, Vašingtonu, Vindov Rocku i Santa Feu.

Izvor: Filmski centar Srbije

Foto: FCS