Početna Događanja Učenici Prosvjetine škole srpskog jezika iz Beča posetili Banjaluku

Učenici Prosvjetine škole srpskog jezika iz Beča posetili Banjaluku

Za učenike Prosvjetine škole srpskog jezika iz Austriji organizovana je trodnevna ekskurzija, ovoga puta u prestonicu Republike Srpske, u Banja Luku. Organizatori putovanja su bile nastavnice iz Beča koje su i vodile samu ekskurziju, Vesna Špirić, Aleksandra Tanasković i Ivana Milovanović. Kako su istakle, njihovu učenici su se vratili u Beč „prepuni lepih uspomena s nadom da će ponovo doći u ovaj divni grad na Vrbasu”.

Bogat vaspitno – obrazovni program, pružio je učenicima mogućnost da obiđu znamenitosti Banja Luke, posete Hram Hrista Spasitelja, spomenik Petra Kočića, Banski Dvor, Kastel, kao i da pogledaju sjajnu predstavu u Dječijem pozorištu RS i obiđu Muzej pozorišnih lutaka. Takođe su mogli da vide Krivi sat, spomen sećanja na zemljotres 1969. godine, obiđu Narodnu biblioteku i prošetaju čuvenom Gospodskom ulicom.


Foto: Prosjveta Austrija

„Divan gest grada bio je svečani prijem u Gradskoj upravi, gde je Nebojša Drinić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, sa velikim oduševljenjem ugostio učenike i nastavnice bečke Prosvjetine škole. Da je Banjaluka grad velikodušnog srca, dokazao je i predsednik banjalučke Prosvjete Željko Vujadinović, koji je priredio druženje i ručak sa predstavnicima bečke Prosvjete u znak dugogodišnje saradnje. Nakon toga učenici su se uputili u nezaboravnu avanturu dajakom i vožnjom panoramskim mini-busom do Banj brda i spomenika palim Krajišnicima u NOB-u”, istaknuto je u austrijskoj Prosvjeti.

Poslednjeg dana ekskurzije, đaci su posetili Osnovnu školu Ivo Andrić, gde su sa svojim vršnjacima imali priliku da razmene znanja, razgovaraju o razlikama u učenju, druže se u opuštenoj atmosferi i uživaju u zakuski kao i kreativnim radionicama kaligrafije koje su banjalučki drugari sa svojim nastavnicama, na čelu sa direktorkom Željkom Opačić, pripremili za njih. Na kraju uspešno provedenog dana, učenici su razmenili poklone i zagrljaje, kao simbol nastavka duge saradnje, dodato je u Prosvjeti.

„Pored raznovrsnog edukativnog sadržaja, ova ekskurzija je bila posebna prilika za đake da kroz druženje i zabavu razvijaju uzajamnu solidarnost i odgovornost, duh zajedništva i srpske tradicije”, izjavila je nastavnica Aleksandra Tanasković.

Prosvjetina škola srpskog jezika u Austriji ove godine slavi deset godina postojanja i trenutno broji preko 30 odeljenja u svim austrijskim pokrajinama.