Početna In Memoriam Komemorativni skup povodom odlaska Miroslava Majkla Đorđevića u utorak 6. juna u...

Komemorativni skup povodom odlaska Miroslava Majkla Đorđevića u utorak 6. juna u 12 časova u Beogradu

Komemorativni skup povodom odlaska velikog srpskog dobrotvora i patriote, Miroslava Majkla Đorđevića biće održan u utorak, 6. juna u 12.00, u Aero-klubu u Beogradu, Uzun Mirkova br 4. Od Đorđevića će se oprostiti prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, Dušica Protiv, advokat iz Njujorka, dr Žaneta Đukić Perišić, Slavka Drašković, Aleksandar Kovačević, prijatelji, kao i predstavnici stipendista Fondacije Studenica.

Dugogodišnji predsednik i jedan od osnivača Fondacije Studenica, osnivač Kongresa srpskog ujedinjenja, Miroslav Majkl Đorđević preminuo je u 87. godini u San Rafaelu, Kalifornija, SAD.

Miroslav Đorđević (Beograd 1936- San Francisko 2023.), aktivno je učestvovao u demokratskim promenama u Srbiji i u unutrašnjoj i spoljnoj politici SAD prema srpskom narodu. Tvorac je krovneorgani zacije Kongres srpskog ujedinjenja. Bio je najugledniji srpski lobista u dijaspori.

„Đorđević bio je divan čovek, pravi Srbin, koji mi je pomogao da istražujem Srbe u rasejanju. Od njega sam mnogo naučio. Slava mu”, istakao je autor ovog teksta novinar Marko Lopušina.

Bio je i ostao Beograđanin u duši i u srcu. Završio je Prvu mušku gimnaziju (1954) i diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Kao odbojkaš otišao je na sportsku turneju u Francusku i sredinom pedesetih emigrirao. Smestio se Parizu kod ujaka, advokata Mihajla Stefanovića. Iz Pariza je prešao u Kaliforniju sa svojom francuskom suprugom. Uselio se u SAD 1956. godine, a naturalizovao (1961). Potom je u SAD doveo i svoju majku.

„Miroslav Đorđević je diplomirao prirodne nauke i menadžment na Berkliju i na Državnom univerzitetu San Francisko. Magistrirao finansije na Stenford univerzitetu (SAD). Bio je član Republikanske stranke i u mladosti njen predsednik Odbora mladih republikanaca. Radio je kao glavni i izvršni direktor osiguravajućeg društva Capital Guaranty, kao i direktor Spanek Inc., American Express Variable Annuitu Inc, Financial security assurance, Monad finacial company, čiji je bio vlasnik. Osnovao je internacionalnu banku „Banka jugoistočne Evrope” u SAD i bio njen glavni direktor i predsednik”, rekao je Gradimir Marković srpski aktivista iz Čikaga i nekadašnji član Kongresa srpskog ujedinjenja u državi Ilinois.

Miroslav Đorđević je devedesetih godina prošlog veka bio najpoznatiji branilac nacionalnih srpskih interesa u Americi. Kao inicijator, osnivač i predsednik Kongresa srpskog ujedninjenja – KSU (1990-1992), bio je predsednik Upravnog odbora više puta ove prve moderne srpske asocijacije u SAD i Kanadi. „ Uz pomoć KSU Srbi su ušli u Belu kuću, Kongres, Stejt Department čime su naši iseljenici u SAD postali, ne samo uticajan etnički već i politički subjekt u političkom životu Amerike. Preko KSU organizovao Srbe u rasejanju. Izborio je mesto srpske dijaspore u politici i diplomatiji Srbije. KSU je dao jednog generalnog konzula i direktora Kancelarije za dijasporu Srbije”, dodao je Gradimir Marković.

Miroslav Majkl Đorđević je sahranjen u San Francisku prošlog meseca. Na Komeoraciji u Beogradu Teslina naučna fondacija iz Filadelfije će prokazati film o Mjaklu Đorđeviću i posthumno dodeliti Orden Nikole Tesle.

Za portal Rasejanje.info Marko Lopušina

Foto: Marko Lopušina i Miroslav Đorđević u Klivlendu 2010. godine.