Početna Kultura U nedelju 11. juna u Luksemburgu predavanje o Jeleni Dimitrijević

U nedelju 11. juna u Luksemburgu predavanje o Jeleni Dimitrijević

Članovi Srpskog kulturnog centra Luksemburg iz Luksemburga organizuju u nedelju, 11. juna sa počekom u 13 časova u prostorijama Centra predavanje o književnici, dobrotvorki, poligloti… Jeleni Dimitrijević. O ovoj vrsnoj Srpkinji, o čemu je pisala, i zbog čega je zadužila srpsku kulturu govoriće Nataša Marković, doktor opšte književnosti.

Nemali je broj učenih Srpkinja koje su svojim delovanjem na brojnim naučnim i umetničkim poljima obogatile srpsku istoriju i kulturu. Mnoge od njih, iz različitih razloga, izbrisane su iz nacionalnog pamćenja.
Jedna od tih, manje poznatih, a po svemu značajnih učenih Srpkinja jeste Jelena J. Dimitrijević (1862–1945), književnica, dobrotvoka, rodoljupka, feministkinja, poliglota i svetska putnica. Premda za života priznata i cenjena, rado objavljivana i čitana, nakon smrti, uz povremena podsećanja u poslednje dve decenije 20. veka, Jelena Dimitrijević je, sve do nedavno, bila jedna od nepravedno zaboravljenih Srpkinja. Za života je objavila dve zbirke poezije, dva romana, jednu novelu, jednu zbirku pripovedaka i šest putopisa.
U prvim decenija 21. veka, zahvaljujući brojnim istraživačima, sa dela Jelene Dimitrijević je skinuta koprena zaborava i njeno ime je vraćeno u kanon srpske književnosti – brojna njena dela doživela su ponovljena izdanja, štampana su dela iz rukopisne zaostavštine a odlomak iz njenog putopisa Sedam mora i tri okeana uvršten je u obaveznu lektiru za sedmi razred osnovne škole, naveli su u SKC u Luksemburgu, pozvavši sve Srbe da dođu na predavanje i a uživaju u jednom divnom kulturnom danu.