Početna Kultura Jeleni Đukić i Željku Stefanoviću uručene nagrade Fonda Branislav Mane Šakić

Jeleni Đukić i Željku Stefanoviću uručene nagrade Fonda Branislav Mane Šakić

Jeleni Đukić, autoru i novinaru-voditelju RTV Beograd u penziji i Željku Stefanoviću, autoru i novinaru Radio-Beograda, u subotu 3. juna 2023. godine, a po tradiciji u prostorijama Narodne biblioteke u Smederevu, uručene su Plakete Fonda Branislav Mane Šakić za 2023. godinu – prestižno priznanje koje se punih 26 godina dodeljuje pojedincima za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja. Prilikom uručenja Plakete, Đukić je u kraćem razgovoru sa Draganom Pavlovićem, novinarom Radija Smederevo i nosiocem Plakete za 2019. godinu, poručila mladim medijskim delatnicima da „budu vredni i da pošteno provere ono o čemu govore, jer nama se nisu potkradale greške”.

Željko Stefanović je Plaketu Fonda primio iz ruke Svetlane Mladenović, takođe nosioca Plakete i novinara Radio-Beograda 202 i, deleći svoje misli o ovom događaju i danu, ali i borbi za našu kulturu, tradiciju i posebno naše ćirilično pismo, podvukao da je „zaista minut do 12 da po tom pitanju nešto i uradimo”. Plaketu koja nosi ime Branislava Maneta Šakića, Stefanović je posvetio upravo ovom čuvenom medijskom delatniku, koji ga je sa puno ljubavi i podržao u prvim radijskim koracima i zahvalio svojoj majci i svom ocu, koji se u Gospodu upokojio prethodne večeri.

Svečanost koja se svake godine održava 5. juna, na dan rođenja Branislava Maneta Šakića spikera Radio Smedereva, ovoga puta je, iz više razloga, održana dva dana ranije, a Jadranka Nićin, osnivač Fonda i neumorni poslenik na polju kulture, osmislila je, kao i svake godine, izuzetan program. Svojim muzičkim bravurama svečanost su ukrasili Fumiko Takešita Knežević na harmonici, inače dobitnik Specijalnog priznanja ovog Fonda za strance 2020. godine i mladi violinista Ilija Jokić, maturant Osnovne Muzičke škole Kosta Manojlović u Smederevu – obrazovne ustanove koju je ukratko predstavio i direktor Gvozden Eraković. Reč o Narodnoj biblioteci u Smederevu i slovo pozdrava direktora Marine Lazović, prenela je bibliotekar Ivana Stojić, dok je svoju haiku poeziju sa sabranima podelila Jasminka Nadaškić Đorđević.

Svojim prisustvom, bogatim duhom, ljubavlju i darovima u vidu knjiga, svečanost su obogatile i Anka Maksimović, Vera Horvat, pisac i Jelena Cvetković, novinar Radija Smederevo. Program su vodili Pavle Šakić, unuk najmlađeg brata počivšeg Maneta Šakića i Jelena Jež, novinar-voditelj Radija Slovo ljubve AEM.

Izvor: Radio Slovo ljubve

Foto: J.Jež, radio Slovo ljubve