Početna Događanja Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj proslavilo 35 godina postojanja

Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj proslavilo 35 godina postojanja

Udruženje srpskih privrednika u Švajcarskoj obeležilo 35. godina postojanja. Na ovoj proslavi, gde je obeležen veliki jubilej i uspešnih 35 godina rada  ambasador Rrepublike Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić govorio je o političkim i ekonomskim prilikama i odnosima sa Švajcarskom kondeferacijom. „Naglasio je da je Srbija politički i ekonomski stabilna država koja se kao i ostale zemlje u EU trenutno suočava sa pojedinim negativnim efektima nepovoljnih prilika na međunarodnom i regionalnom nivou, ali i poseduje dobre mehanizme odbrane od krize. Podsetio je na umeren nivo spoljnog duga koji je značajno manji od 60% BDP koliko je propisano mastrihtskim kriterijumom konvergencije, koji ne ispunjavaju mnoge zemlje EU. Iako je inflacija relativno visoka, odnosno u aprilu je bila oko 15%, beleži postepen pad u odnosu na februar ove godine. Ukazao je na povoljnu poslovnu klimu, posebno na razvoj domaćeg IT sektora”, prenela je Ambasada Srbije u Švajcarskoj.

„Vlada Republike  Srbije sprovodi niz mera za podršku privredi, uključujući poreske podsticaje, subvencije i regulatorne reforme”, naglasio je ambasador Bradić istakavši da je Vlada Srbije 23. maja 2023. godine izmenila Uredbu o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja, čime je podignut prag za minimalno ulaganje. Naglasio je da se uredba odnosi i na strane i na domaće investitore, te da su netačne tvrdnje koje je često moguće čuti od strane naših građana na boravku u Švajcarskoj, da Srbija podsticaje daje samo stranim investitorima. Pozvao je prisutne srpske i švajcarske privrednike da u smislu globalnog trenda tzv. niršoringa, uoče prednosti ulaganja u RS,  rečeno je Ambasadi Srbije u Bernu.


Foto: Ambasada Republike Srbije u Bernu

„Kada su u pitanju bilateralni odnosi sa zemljom domaćinom, ambasador Bradić je rekao da su politički odnosi dobri, a ekonomski, posebno u oblasti nauke i tehnologije, veoma dobri. Nivo robne razmene mogao bi biti značajno viši, dok u razmeni usluga Švajcarska spada u najvažnije partnere Srbije. Prisustvo švajcarskih investicija se poslednjih godina pojačava, iako i u ovoj oblasti postoji značajan prostor za razvoj saradnje. U okviru robne razmene vrednost izvoza iz Srbije je u periodu 2017-2021. godine povećan za 75%. U pomenutom periodu ukupna razmena je povećana je za 70%, a naš uvoz za 67%. U razmeni sa Švajcarskom prisutan je konstantan deficit na našoj strani. Istakao je da je jedan od ciljeva Ambasade Republike Srbije u Bernu i Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu da pored privlačenja stranih investicija, rade na nivelisanju ovog deficita”, dodato je u saopštenju Ambasade.

Udruženje srpskih privrednika uručilo je zahvalnice svojim istaknutim članovima, kao i Ambasadi Republici Srbije u Bernu za dugogodišnju podršku i pomoć u radu. Zahvalnica je uručena i bivšem generalnom konzulu Republike Srbije u Cirihu Zoranu Jeremiću. Na ovoj proslavi je prisustvovala i A. Kontić, konzul za ekonomske poslove u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Cirihu.