Početna Moja Priča Nastavnica Andrijana Adamović se oprostila od svojih đaka u Srpskoj školi u...

Nastavnica Andrijana Adamović se oprostila od svojih đaka u Srpskoj školi u Bazelu

Srpska dopunska škola u gradu Bazelu, u Švajcarskoj, počeće za desetak dana ali ovoga puta bez honorarne nastavnice Andrijane Adamović. Pune tri godine Andrijana je predavala u Dopunskoj školi na srpskom jeziku i isto toliko bila nosilac skoro svih zajedničkih školskih manifestacija u nemačkom govornom području Švajcarske. Andrijana je profesor sa desetogodišnjim iskustvom rada u gimnaziji (Treća i Prva beogradska gimnazija) i jednim kraćim vremenskim periodom rada u osnovnim školama u Beogradu. „U Bazelu sam već 10 godina i uglavnom sam se bavila svojim desetogodišnjim bliznakinjama. Pošto sam završila i srednju muzičku školu za etnomuzikologiju već 24 godine držim pevačke probe po kulturno umetničkim društvima u Srbiji i u Švajcarskoj”, istakla je Andrijana.


Foto: arhiva A. Adamović

Tri godine je podučava veliki broj đaka u Srpskoj školi u Bazelu. „Prvobitna dva dana, četvrtak i petak, brzo su prerasla i na subotu, da bi se ove godine subota toliko omasovila, da su đaci podeljeni u dve grupe”, ispričala nam je Adrijana.

„Počela sam u teškim uslovima, posle lok dauna, u avgustu 2020. S obzirom na to da sam u učionici stalno bila s maskom, mislila sam da me đaci neće ni prepoznati ako me sretnu na ulici. Stalno je pretilo da će nas vratiti na onlajn nastavu, međutim ispostavilo se da je Švajcarska po tom pitanju bila vrlo fleksibilna i mi smo sve vreme imali nastavu uživo”, prisetila je profesorka Andrijana Adamović, neprijatnih dana za vreme pandemije izazvane korona virusom.

„Takvi uslovi dosta su ograničili neke aktivnosti koje bismo sprovodili u „normalnim” vremenima, ali jako sam zadovoljna što smo uspevali da na neki nov, moderan način obeležimo značajne dane i datume. Tu pre svega mislim na proslavu školske slave. Jedne godine moji đaci učestvovali su u onlajn snimanju spota koji je kreirala moja koleginica Jelena Angelovski, „Put se za njim rađa”. Snimali smo i recitovanje pesama iz zbirke „Putovanje po Srbiji” Simeona Marinkovića. Ono što je svakako bio najveći poduhvat jeste rad na predstavi o Svetom Savi na tekst Ljubinke Nedić. Ceo božićni raspust đaci su dolazili kod mene kući da bismo uvežbavali tekst i na kraju smo sve snimili u mom stanu i objavili na jutjubu. To je zaista bio veliki uspeh”, naglasila je Andrijana Adamović, za portal Rasejanje.info.


Foto: arhiva A. Adamović

Njeni đaci su obeležavali Svetog Savu i u crkvi, učestvovali na konkursima Čitalačka značka. „Moje učenice osvojile su nagrade na likovnim konkursima. Teodora Milutinović prvo mesto za Najlepši vaskršnji pozdrav, a Petra Adamović drugo mesto za Vidovdansku priču. Ove školske godine organizovali smo i prvi Kros RTS-a u Bazelu uz pomoć fudbalskog kluba Srbija 1968. Bila sam kreator završnih svečanosti u ambasadi za maturante. Prošle školske godine imali smo centralnu priredbu za dodelu knjižica svim mojim đacima. Ovog puta, znajući da, nažalost, sledeće školske godine neću raditi u školi, želela sam da se pojedinačno i malo intimnije pozdravim sa đacima svih grupa pa smo poslednjeg dana školske godine imali i malu zakusku i druženje, a i đaci koji su želeli, nešto su otpevali, svirali, recitovali”, dodala je Andrijana, koja je u više navrata naglasila da joj je žao što više neće biti u mogućnosti da podučava đake u Srpskoj dopunskoj školi, ali da će i dalje raditi pevanja sa njenim Sokolićima, članovima Umetničkog centra Soko, koji je njenih ruku delo i gde deca uče da pevaju divne srpske narodne, izvorne ali i moderne pesme.