Početna Događanja Na jugu Francuske održan 6.Bijenale umetnosti i mentalnog invaliditeta uz decu iz...

Na jugu Francuske održan 6.Bijenale umetnosti i mentalnog invaliditeta uz decu iz Banja Luke i Novog Sada

Ambasadorka Bosne i Hercegovine u Francuskoj Bojana Kondić Panić, niz godina prisustvuje i podržava akciju  – Bijenale umetnosti i mentalnog invaliditeta. Tako je bilo i ovoga puta na 6. po redu Bijenalu, koji je održan Sen Tropeu, na jugu Francuske. Za nju je ova akcija božanstvena. „Bio je emotivan trenutak učestvovati na 6. Bijenalu umetnosti i mentalnog invaliditeta kako bi se istakla kreativnost i talenat umetnika iz cele Francuske, a na kome su učestvovali i korisnici centra „Zaštiti me” iz Banjaluke i kao i osobe iz Novog Sada. Ova akcija ima za cilj da promenimo način na koji gledamo na invaliditet i da omogućimo svakom umetniku da se izrazi na svoj način. Umetnički izraz je nesumnjivo važna poluga za socijalno uključivanje” istakla je ambasadorka Bojana Kondić Panić.


Foto: arhiva G. Radovanović

Bijenale umetnosti i hendikepa obuhvatila je šestodnevnu umetničku koloniju u Lou Riou, Sen Trope, uz prisustvo i podršku priznatih likovnih umetnika i vajara, zatim izložbu u Sen Maksimu i Sen Tropeu kao i aukcijsku prodaju slika i skulptura.

Na aukciji radova umetnika prikupljeno je 28.000 evra. „Čestitamo kupcima koji su pokazali veliku velikodušnost pri kupovini ovih vrhunskih radova. Čestitamo voditeljima projekta koji su pokrenuli ovu veličanstvenu akciju, kao i brojim partnerima. Živeo Bijenale umetnosti i hendikepa!”, poručili su organizatori.

I ovu manifetaciju su podržali Srbi sa Azurne obale i ispred Francusko-srpske kulturne zajednice u Nici bio je prisutan njen predsednik Vladan Radovanović.