Početna In Memoriam In memoriam: Prof. dr Radoje Vukadinović (1928–2023)

In memoriam: Prof. dr Radoje Vukadinović (1928–2023)

Univerzitetski profesor, književnik, umetnik, prof. dr Radoje Vukanović je preminuo u Nišu 3. novembra. Nakon studija književnosti na Univerzitetu u Zagrebu i Beogradu, profesor Vukadinović je 1956. prešao na Sorbonu, gde je doktorirao 1965. Njegovu tezu „O estetskim pogledima V. G. Bjelinskog” je objavio i pariski univerzitet. Predavao je na Univerzitetu u Prištini, a potom u Francuskoj. Družio se sa francuskim nadrealistima, Benžamenom Pereom i Koktoom i objavljivao poeziju i prozu.


Foto: Francuski institut u Nišu

Svoje crteže je izlagao u Velikoj palati u Parizu (Gran Pale) i brojnim galerijama u Francuskoj i Srbiji. Imao je i samostalnu izložbu u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Književni tekstovi i crteži svrstavaju Radoja Vukadinovića među najvažnije stvaraoce post-nadrealizma i automatskog crtanja. „Crtam kao što pišem”, govorio je često prof. dr Radoje Vukadinović. Uvek je isticano da su njegovi književni radovi i crteži bliski stvaralaštvu Anrija Mišoa.
On će biti sahranjen danas (11.11.) na Novom groblju u Nišu u 12.30 časova.

Francuski institut u Nišu organizovaće komemoraciju na kojoj će biti predstavljeni njegovi tekstovi i crteži. Komemoracije profesoru Vukadinoviću biće održane i u Beogradu i Parizu.