Početna Vesti U opštini San Ženi Laval u okolini Liona odana pošta palim srpskim...

U opštini San Ženi Laval u okolini Liona odana pošta palim srpskim vojnicima

U opštini San Ženi Laval, 10ak kilometara južno od Liona u Francuskoj, povodom 105. godišnjice od kraja Prvog svetskog rata u sklopu zvanične ceremonije odavanja počasti svim vojnicima Prvog svetskog rata sahranjenima na groblju održan je i pomen srpskim vojnicima sahranjenima na ovom groblju.


Foto: CO Lion

„Kao svake godine, i ovog jedanaestog novembra, predstavnici srpske zajednice u Lionu okupili su se s predstavnicima opštine San Ženi Kaval da odaju počast poginulim francuskim i srpskim vojnicima Prvog svetskog rata sahranjenim na groblju ovog grada južno od Liona. Opština grada i naša zajednica su položili vence pred obe grobnice, a ja sam održao pomen nad grobnicom srpskih boraca. Ceremonija je završena pevanjem Marseljeze, himne Bože pravde, i pesmom Tamo daleko”, istakao je sveštenik Goran Ilić Benke.

Srbi svake godine učestvuju u ovome događaju. Za stogodišnjicu su položene i dve spomen ploče na grobnici od kojih je jednu priložila Crkvena parohija u Lionu. Trudom naših ljudi i zahvaljujući dobroj volji Francuza, prikupljena su iz opštinskih knjiga umrlih za period između 1917. i 1920. godine 63 imena srpskih vojnika koji su tu sahranjeni među kojima i jedna žena. Želja srpske zajednice je da se uskoro isklešu sva imena, kako bi im se na taj način odala dostojna počast.