Početna Događanja U Hajlbronu održane 6. po redu Vidovdanske sportske igre i Kros RTS-a...

U Hajlbronu održane 6. po redu Vidovdanske sportske igre i Kros RTS-a učenika u Baden-Virtembergu

Šeste po redu Vidovdanske sportske igre učenika Srpske dopunske škole u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg gde je glavna manifestacija Kros RTS-a održane su minule subotu u nemačkog gradu Hajlbronu. Organizator ove manifestacije je Generalni konzulat Republike Srbije u Štutgartu sa Srpskom dopunskom školom u pokrajini Baden-Virtemberg kao i sa domaćinom igara, ovoga puta članovima Srpsko kulturnog i sportskog udruženja Hajlbron, iz istoimenog grada. Srpsku dopunsku školu organizuje besplatno za đake u rasejanju Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Prva četiri okupljanja bila su Štutgartu, a onda je dogovoreno da se menjaju gradovi. Prošle godine ova manifestacija je bila u živopisnom gradiću Blumberg na Švarcvaldu, tako da će naredna biti u nekom drugom gradu.

Kao i svih prethodnih šest puta okupili su se đaci svih nastavnika Srpske dopunske škole u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg.


Foto: Sprska dopunska škola u Baden-Virtembergu

Na početku manifestacije okupljenim gostima i učesnicima obratili su se ministar bez portfelja, zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević, generalni konzul RS u Štutgartu Dragan Dimitrijević, koordinatorka dopunske nastave na srpskom jeziku  Ministarstva prosvete Republike Srbije Tatjana Hot, generalna konzulka BiH Vera Sajić, kao i domaćini, predsednik srpskog udruženja u Hajlbronu Aleksandar Stevović u saradnji sa Draganom Živkovićem i ocem Slavenkom Savićem. Ovoj manifestaciji prisustvovali su i generalni konzuli Republike Srbije iz Minhena i Frankfurta Božidar Vučurović, Aleksandar Đurđić, šef predstavništva Republike Srpske u Štutgartu Mića Ćetković, kao i direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić. Program je vodila nastavnica Marija Kačarević Mašić.

Okupljeni roditelji i deca su najpre uživali u izvedbi hora i muzičke gošće, Leontine Vukomanović. Nakon izvođena himne Bože pravde svi zajedno su otpevali i pesmu Veseli se srpski rode, a potom u programu SKCS pevačkog ansambla i folklornog društva koje je izvelo koreografiju Crna trava.

Domaćini izvode program gostima
Foto: Sprska dopunska škola u Baden-Virtembrgu

Kros RTS-a kao najveća školska sportska manifestacija Republike Srbije ovoga puta je u Hajlbronu okupila veliki broj dece koja su se takmičila u trkama na atletskoj stazi u skladu sa godištima, od predškolaca do najstarijih učenika Srpske dopunske škole Ministarstva prosvete Republike Srbije. Podršku nastavnicima Srpske dopunske škole u organizaciji krosa pružio je kao i svih ovih godina Zoran Davidović sa svojim timom. Ovogodišnji gosti sportisti bili su atletičar Siniša Marčetić i Lucija Kimani, učesnica Olimpijskih igara, koji su sa decom najpre istrčali revijalni deo.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo da vam se obratim povodom Vidovdanskih igara i Krosa RTS-a. Ovo je dan kada slavimo sport, zajedništvo, i našu bogatu kulturnu tradiciju. Vidovdanske igre i Kros RTS-a su postali ne samo važan sportski događaj već i simbol naše zajedničke snage i jedinstva. Kroz ove igre, naša deca imaju priliku da pokažu svoje talente, posvećenost i sportski duh, ali i da nauče važne životne vrednosti kao što su timski rad, fer-plej i istrajnost. Kao koordinator srpske dopunske škole Ministarstva prosvete Republike Srbije, posebno sam ponosan na našu školu i njenu ulogu u životu naše zajednice u dijaspori. Naša dopunska škola je više od obrazovne ustanove; ona je mesto gde naša deca uče o svom jeziku, kulturi, i tradiciji, ali i gde se grade prijateljstva koja traju čitav život”, istakla je koordinatorka Tatjana Hot.

Ona je dodala, da za naš narod u rasejanju, srpska dopunska škola ima neprocenjivu vrednost. „Škola čuva naš identitet, povezuje nas sa domovinom i omogućava našoj deci da se osećaju ponosno na svoje poreklo. Kroz obrazovanje na maternjem jeziku, naša deca stiču znanje i vrednosti koje će ih pratiti kroz ceo život, gde god da se nalaze”.

Pozdravni govor generalnog konzula Dragana Dimitrijevića iz Štutgarta
Foto: Srpska dopunska škola u Baden-Virtembergu

Zahvalila se Ministarstvu prosvete Republike Srbije na kontinuiranoj podršci srpskim školama, roditeljima na njihovoj nesebičnoj posvećenosti, a učenicima na velikom entuzijazmu u svim aktivnostima. „Vaša predanost i trud čine našu zajednicu snažnijom i jedinstvenijom”.
Po održavanju Krosa RTS-a održan je i deo sportskih igara. Kako vremenske prilike nisu dozvoljavale jer je bilo mnogo vruće, deo sportskih igara je bio skraćen.

U lepoj, priči, druženju, pevanju, sportskih takmičenjima održane su sportske igre, koje su posetili i predstavnici mnogih udruženja u Baden-Virtembergu.

Svi učesnici su dobili zahvalnice a po prva tri đaka u svakoj kategoriji i medalje.

Izvor: Rasejanje.info