Početna Događanja U Republici Srpskoj Borica, Nevenka i Mirjana uspešno održale zajedničke književne večeri

U Republici Srpskoj Borica, Nevenka i Mirjana uspešno održale zajedničke književne večeri

Nevenka, Mirjana i Borica oduševile prisutnu publiku
Foto: lična arhiva Borice Đekanović

Tri pesnikinje, tri dobre prijateljice, tri uspešne zajedničke književne promocije u tri grada – i mnogo više od tri aplauza. Bilo je baš lepog druženja i dobrog raspoloženja nedavno u Republici Srpskoj.

Naime, tri velike pesnikinje i književnice srpskog rasejanja iz Nemačke Borica Perišić Đekanović, Nevenka Dolić-Đukić i Mirjana Ćalić-Lukić održale su književne večeri u Banja Luci, Tesliću i Doboju. Na sva tri mesta su oduševile prisutnu publiku ne samo svojim delima, već i slogom i velikom ljubavlju prema srpskom jeziku. Sve tri se pisanjem bave iz hobija i stvaraju u gradovima u kojima žive: Borica u Kalvu kraj Štutgarta, Nevenka u Štutgartu i Mirjana u Frankfurtu. Članice su pesničkih udruženja u Štutgartu i Frankfurtu. Učestvuju na raznim književnim večerima širom Nemačke, Švajcarske, Republike Srpske…

Predstavljena dela
Foto: arhiva Borice Đekanović

Na ideju Nevenke Dolić-Đukić održane su zajedničke književne večeri u Republici Srpskoj. Svaka je predstavila po dva svoja dela: Borica „Kad trave zamirišu“ i „Ukus zrele maline“, Nevenka „Korak napred“ i „Odsjaj duše“,  a Mirjana „Čekajući proljeće“ i „Na zgarištu uspomena“. O njihovim delima na promocijama u Republici Srpskoj govorili su magistar Slobodanka Kalamanda i profesor Ranko Tovilović. Oni su istakli da lepota zavičaja, nostalgije i sete o kojima pesnikinje govore su odraz onoga o čemu se sanja, dok je muzička grupa „Žubor“ ulepšala veče.

Profesor Filip Perišić je veoma rečito vodio program u Banja Luci, a o delima pesnikinja iz rasejanja u Narodnoj bilioteci glavnog grada Republike Srpske govorila je o Milica Lilić, magistar srpske književnosti iz Beograda. U publici su bili i poznati književnici Živko Vujić i Vasilije Karan.

Deo prisutne publike u Banja Luci
Foto: ahriva Borice Đekanović

Druženje sa publikom u Banja Luci, Tesliću i Doboju ostaće im u lepom sećanju kao i interesovanje medija Republike Srpske za njihove promocije. Smatraju da je poduhvat bio veoma uspešan, kritike pozitivne, duša puna i da bi sa sličnim akcijama trebalo nastaviti. Zadovoljne su što zajedno stvaraju, druže se i razmenjuju ideje u rasejanju. Takođe im je posebno drago što se srpski pesnici u rasejanju, a posebno u Nemačkoj i Švajcarskoj, intenzivno druže i međusobno posećuju na književnim večerima.