Početna Događanja Na jesen počinje zidanje novog srpskog hrama u Austriji – u Kufštajnu

Na jesen počinje zidanje novog srpskog hrama u Austriji – u Kufštajnu

Doček vladike Andreja u Kufštajnu u Austriji
Foto: Fejsbuk stranica vladike Andreja

Minulog vikenda Episkop austrijsko – švajcarski Andrej posetio je crkvenu opštinu Kufštaj u Austriji, odakle stižu lepe vesti da je sa vernim narodom doneta istorijska odluka o gradnji Svetog Visariona Ispovednika.

Cveće za vladiku
Foto: FB vladike Andreja

Vladika Andrej je već u januaru, u cilju pripreme Crkveno-narodnog zbora, bio u Kufštajnu, ali je okupljanje zakazano za 22. mart moralo biti odloženo zbog pandemije. „Uoči praznika (drugu nedelju po Duhovima) Episkop Andrej je najpre posetio predviđeno mesto za gradnju hrama u Kufštajn, Vald, te je u subotu u 18 časova odsluženo svečano večernje na kojem je načalstvovao sam Episkop. Prisutni saslužitelji bili su Arhijerejski namesnik za Zapadnu Austriju, protojerej-stavrofor Dragan Erić i đakon Miladin Vujković iz Beča. Za pevnicom su pojali nadležni paroh jerej Mihail Gavrilović, predsednik Crkvene opštine Goran Jotanović i članovi hora, a čtecirali su učenici iz Beča i Kufštajna. Nakon Večernja i bogonadahnute propovedi Arhipastira, u kripti hrama koju trenutno ova Crkvena opština koristi, upriličena je trpeza ljubavi za sveštenoslužitelje, pristigle goste i sve prisutne parohijane. U nastavku održan je sastanak Građevisnkog odbora na kome su usaglašeni stavovi i napravljena priprema za sutrašnje sabranje”, stoji u saopštenju episkopa Andreja.

Sutradan u nedelju nakon svete liturgije, koju je predvodio vladika Andrej zasedao je „dugoočekivani“ Crkveno-narodni zbor. U diskusiju su se potom uključili svi prisutni koji su želeli da iznesu svoj stav.

Vladika Andrej služivo je večernje i svetu liturgiju
Foto: Fejsbuk stranica vladike Andreja

„Na ovom Zboru je, u ovom našem neizvesnom periodu krize, donesena hrabra i istorijska odluka da se od jeseni započne gradnja hrama. Uoči ovog istorijskog dana od strane građevinskih stručnjaka stiglo zeleno svetlo zbog prethodnih problema sa podzemnim vodama na kupljenoj parceli predviđenoj za gradnju ovog istorijskog hrama. Isto tako, donesena je odluka da će se posle prve faze gradnje pristupiti izradi projektne dokumentacije za buduću svečanu ckvenoopštinsku salu kao mesto okupljanja svih nakon bogosluženja. Za takav prostor kao veliku prednost za kulturni život našeg naroda u Kufštajnu, postoji nekoliko mogućnosti i rešenja. Uz Božiju pomoć, početak gradnje se očekuje na jesen ove godine“, istaknuto je na Fejsbuk stranici vladike Andreja.